top of page

Ђурчањ: Не желимо рат с духовима

Опозиционе странке треба да покажу Мађарима да постоји алтернатива актуелној власти и да је могуће изградити другачију државу, рекао је Ференц Ђурчањ, лидер опозиционе Демократске коалиције (ДК) рекао на митингу те странке.



ДК је поставила своје задатке, вођена спознајом да је земљи потребна нова влада, поштена политика, компетентне и поверљиве особе, рекао је Ференц Ђурчањ. „Морамо да створимо земљу која не жели да води рат са духовима и лажима, земљу која жели да створи мир у земљи и хумане односе са светом“, рекао је он и додао да Мађари желе земљу која „тражи пријатеље, партнере и друге земље са којима ће сарађивати“.


Ђурчањ, који је био премијер између 2004. и 2009. године, критиковао је садашњег премијера Виктора Орбана као лидера под чијим је мандатом економија земље разбијена, а људи пали у егзистенцијалну кризу. Говорећи о економским проблемима, Ђурчањ је рекао да набавна вредност форинте слаби брже од било које друге националне или заједничке валуте у Европи и да ће просечна стопа инфлације ове године бити виша него 2022.


Реагујући на говор лидера ДК, шеф посланичке групе владајућег Фидеса Мате Кочиш, рекао је да Мађарска не жели еру Ђурчана, јер се његова влада осиромашила раднике, укинула породичне накнаде и гурнула земљу скоро у банкрот.


„Том владом је командовано из иностранства, распродала је националну имовину земље и слушала наређења мултинационалних компанија“, навео је Кочиш на Фејсбуку.


Ђурчањев говор покренуо је кампању коју диктира међународна левица, рекао је Кочиш. Нагласио је да левица жели другачију Мађарску, која је „очигледно за миграцију и рат, преплављена родним лудилом".


"Лоша вест за њих је следећа: нећемо дозволити да се то догоди", поручио је Кочиш.

bottom of page