top of page

Ђурчањева очекивања од удружене опозиције

Лидер опозиционе Демократске коалиције (ДК), сматра да одлука мађарских опозиционих партија о сарадњи има историјски значај: „Најбоље што се могло догодити током протекле године је рођење патриотске, европске, демократске опозиције Орбановом режиму. Само заједничка политичка и изборна снага, која се у основи противи аутократском и, у многим аспектима, диктаторском систему, има шансе да победи на изборима 2022. и обнови нормалност“, рекао је Ђурчањ.


У свом обраћању путем интернета, Ференц Ђурчањ је рекао да одлука о стварању јединствене опозиције није била на одређеној партији или политичком лидеру, већ је резултат заједничког схватања да опозиција има патриотске обавезе.


Када је реч о епидемији короне, он је рекао да је Орбанов кабинет „изгубио контролу“ над корона вирусом и зато позива владу да надокнади привреди игубљени приход, из средстава која Мађарска добија од ЕУ.


По њему, пандемија је разбила мит да странка Фидес уме да влада: „Сада је постало очигледно да они не умеју да владају, имајући у виду кашњење у доношењу мера, као и контрадикторне изјаве и мере које никада нису виђене. Мађарска влада суочила се са стварношћу и стварност ју је победила“, додао је.


Ђурчањ је рекао да је влада покушала да отме високо образовање путем приватизације универзитета, тако што је предала управљање тим институцијама људима блиским влади. Уједно је оптужио Орбанов кабинет за „све врсте греха“, под окриљем патриотизма: „Није патриотизам ако неко краде или прети својим суграђанима. Патриотизам није лихварење или недостатак саосећања. Фидес је био близак пољској Странци закона и правде, која је увела можда најекстремније прописе о абортусу у Европи. У међувремену, победа Бајдена буди наше велике наде. Пао је не само Доналд Трамп, већ и врста политичара у чијој је породици и наш премијер“.


Ђурчањ сматра да је Виктор Орбан изгубио тло у Европи: „Можда је још увек доминантан код куће, али данас је у Европи само прави проблеме", рекао је бивши мађарски премијер.


Посланик Фидеса Мате Кочиш, рекао је у објави на Фејсбуку, реагујући да је Ђурчањев иступ, да је он „још једном јасно ставио до знања да је шеф читавог левог крила“.

Шеф парламентарне групе Фидеса каже да Ђурчањ у свом говору није објаснио зашто су опозиционе личности усред пандемије објављивале „лажне вести, лажне видео записе и лажне статистике“. Кочиш је такође оптужио опозицију за напад на људе укључене у борбу Мађарске против вируса, укључујући здравствене раднике, и за подривање интереса Мађарске у иностранству, а подсетио је и да су опозициони посланици одбијали да гласају о одлукама потребним за контролу епидемије. Рекао је да се Ђурчањ одједном осврнуо на изазове епидемије, истовремено покушавајући да доведе у сумњу вакцинацију.


Функционер Фидеса је рекао да је "нељудска стратегија" опозиције била то што су се надали колапсу мађарског здравственог система, напредовању болести и масовном умирању, како би 2022. убрали политички добитак. Додао је да је Ђурчањ "спреман на све, како би преузео власт".


bottom of page