top of page

Јасеновац: За патријарха злочинци не припадају ниједном народу

Говорећи о страдалима о Јасеновцу, српски патријарх Порфирије је нагласио да су се "злочинци исписали из сваког народа и на припадају никоме".


Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије рекао је, након литургије у манастиру, у Јасеновцу, да „Црква није конституисана по било ком моделу овог света, а нарочито није конституисана и организована по било ком политичком моделу”.


„Црква има своје устројство, она дакле није никаква политичка организација, она се не поклапа ни са каквим политичким интересима и циљевима, не поклапа се ни са каквим ни државним, било које државе, циљевима. Јер Црква је изнад граница времена и простора. Црква је тело Христово”, рекао је патријарх Порфитије, током богослужења, које је преносила СПЦ на свом сајту.


Како је рекао, „ми у Цркву не долазимо да бисмо били већи или више Срби, а дубоко сам уверен да исто тако не иде нико у Цркву да би био већи Хрват, Мађар, Немац или Италијан”, јер „ако иде и ако идемо промашио је и промашили смо”.


Он је рекао да је СПЦ аутокефална Црква која има своју канонску јурисдикцију и таква је призната од свих других канонских православних Цркава: „Та наша јурисдикција не зависи од спољашњих околности, државних, политичких и сваких других граница, не може мењати своје границе и канонску јурисдикцију на основу било каквих спољашњих притисака, не зависи од спољашњих политичких околности, ни од воље појединца ма ко да су и ма шта да су умислили да имају моћ и силу”, рекао је патријарх Порфирије.


Према његовим речима, „неки су хтели заменом теза да у Црној Гори спрече чист верски чин на силу, оно што је Уставом и повељом Уједињених нација гарантовано, да дођемо у своју кућу, на месту где се вековима тај чин обављао”. Како је рекао, заменом теза неко непрестано проглашава СПЦ изазивачима конфликта, што је познати метод, „којег се можемо сетити и на овом месту, прогласити неког извором сваког зла и тиме дати другима право да таквог елиминише без бојазни да ће полагати рачун”.


Он је поручио, да ако је неко у Хрватској посумњао у његову љубав, то га још више мотивише да остане веран Христовом позиву на љубав, напомињући да је онај исти када је дошао у Загреб као митрополит и сада и да не постоји више Порфирија, како је посумњао један његов пријатељ, или је морао тако да каже”.


„Увек и на сваком месту увек сам говорио само и само афирмативно о Хрватској. А да ли сам понекад имао разлога да то не чиним, било их је, али оћутао сам сваки пут”, рекао је патријарх Порфирије. Како је нагласио, „Бог види његово срце и зна да ли је тако како каже”, као и да постоје хиљаде његових речи и дела која сведоче.


„Рекао сам и поновићу - Загреб и ја се волимо јавно а сада ћу додати Хрватска и ја се волимо јавно, ма колико то некоме сметало његов је проблем. Волим све људе Хрватске без обзира ком народу припадали. Не очекујем апсолутно ништа заузврат”, рекао је патријарх Порфирије.


Како је још рекао, свој народ воли свим својим бићем, али воли и све друге људе. Говорећи о страдалима о Јасеновцу, он је нагласио да су се злочинци исписали из сваког народа и на припадају никоме.


„Наш одговор на сваку ружну реч или дело не сме бити злопамћење или не дај Боже освета, улажење у спиралу зла, већ молитва и праштање”, рекао је патријарх.

bottom of page