top of page

Јобик: Преквалификација Мађара, а на увоз гастарбајтера

Опозициони Јобик позива на давање могућности бесплатне преквалификације за мађарске раднике уместо „организованог увоза гастарбајтера“, рекао је заменик лидера Даниел Карпат.



Трошкови обуке могли би да се финансирају из „премије за инфлацију“ од неколико стотина милијарди форинти „које је прикупила влада брутално високим ценама које плаћају мађарске породице“, рекао је Карпат.


Такође је позвао да се открију разлози због којих је део становништва радно неактиван. Када би се понудиле нормалне плате и поштени услови рада, неки од њих би могли да се активирају и запосле, додао је он.


"Компаније које увозе гастарбајтере требало би уместо тога да се фокусирају на проналажење начина да мотивишу економски неактивне да уђу на тржиште рада. Ранији предлог Јобика да је се понуди бесповратна подршка компанијама које запошљавају најмање 90 одсто радника из Мађарске или европског економског простора могао да побољша ситуацију. Када су у Мађарској, мађарски радници и мађарска мала предузећа треба да буду на првом месту", рекао је он.

bottom of page