top of page

Још увек „НЕ“ за пропалестинске протесте

Полицијска управа у Будимпешти (БРФК) забранила је протестни скуп који је претходно најављен поводом оружаног сукоба организације Хамас и Израела, јер "постоји разлог за бојазан да би демонстрације могле довести до насиља".



БРФК је на својој интернет страници написала да је скуп најавило приватно лице, за 22. новембар у другом округу Будимпеште. Полиција је објаснила да су слични скупови у многим градовима Европе и света недавно завршени насиљем и да стога "постоји разлог за бојазан да би то могло да угрози јавни ред и мир, као и физичку безбедност присутних на скупу.


У многим европским градовима одржане су пропалестинске демонстрације, а неке од њих су постале насилне или су укључивале антисемитске инциденте. БРФК је истакао да ће учешће на забрањеном окупљању бити "подложно санкцијама".


Будимпештанска полиција је од избијања оружаног сукоба између Израела и Хамаса у октобру забранила одржавање неколико сличних скупова, истичући да Мађарска Хамас сматра терористичком организацијом и да стога неће дозволити подршку тероризму на улицама престонице.

bottom of page