top of page

Још један митинг Петера Мађара у Пешти

Лидер новоосноване опозиционе странке ТИСА Петер Мађар, окупио је вечерас више хиљада својих присталица у Будимпешти и обновио позив на промену власти.



Демонстранти су се окупили испред Министарства унутрашњих послова и позвали његовог шефа Шандора Пинтера да поднесе оставку због, како они виде, "неуспеха да спречи сексуално злостављање деце у државним институцијама" које је последњих месеци довело до политичких скандала и промена у Мађарској.


“Имамо владу која тврди да је пријатељ породице. То је влада која се претвара да је хришћанска. Влада која лаже о томе да је наклоњена деци. Влада која лаже да је за мир. Истина је супротно: лажу ујутру, лажу ноћу, лажу свуда где могу!” – рекао је Мађар.


Ово је био најновији у низу антивладиних протеста које је Петер Мађар организовао последњих недеља док као политички новајлија води кампању за изборе за Европски парламент у јуну, са својом новом странком “Поштовање и слобода” (ТИСА). Позвао је Орбана и његову владу да се повуку и обећао да ће представљати "трећу опцију" за Мађаре разочаране како са 14 година Орбанове владавине, тако и расцепканим и неефикасним опозиционим странкама Мађарске.


Некадашњи инсајдер у Орбановој партији Фидес и бивши супруг бивше министарке правде Јудит Варге, Мађар је постао популаран када је јавно оптужио Владу за корупцију и “кронизам” после скандала сексуалног злостављања деце који је довео до оставки председнице Kаталин Новак и министарке правосуђа.


Мађар је овога пута рекао да је мађарска политика заштите деце, "која је критикована због мешања хомосексуализма са педофилијом и кршења права сексуалних мањина, дозволила да злостављања прођу некажњено", и захтева да се Орбан извини деци која су злостављана у сиротишту.


Влада је прогласила Мађара за опортунисту који тражи нову каријеру пошто је изгубио неколико места у државним компанијама после развода с бившом министарком правосуђа.


bottom of page