top of page

Јужноафрички сој стигао у Мађарску

У Мађарској су забележена прва два случаја омикрон соја корона вируса, саопштила је шефица Оперативног штаба Цецилија Милер.


Милерова је за телевизију М1 рекла да је делта сој и даље доминантан међу већином заражених корона вирусом. Телекс извештава да је нови ПЦР тест, који је ове године увела Дијагностичка лабораторија "Неуман Лабс" недавно показао присуство варијанте корона вируса омикрон, наводи се у саопштењу лабораторије.


„Мутација је заразила пар који није био у иностранству, тако да су сигурно заражени код куће. Поред потврђене инфекције пара омикроном, мађарска лабораторија истражује и друге сумњиве случајеве“, саопштено је из те установе.


„Било је само питање времена када ће најновија варијанта корона вируса омикрон, пореклом из Јужне Африке, стићи у нашу земљу. Наша лабораторија је до сада потврдила присуство омикронске варијанте код две тестиране особе, што су потврдили и стручњаци Националног центра за јавно здравље. То вероватно такође значи да је ова варијанта могла да зарази неколико људи у нашој земљи“, рекао је Миклош Нири, генерални директор споменуте лабораторије.


Према подацима објављеним на сајту мађарске владе, 455 пацијената преминуло је од последица корона вируса током викенда, а регистровано је нових 16.017 случаја ове инфекције.


У Мађарској је од почетка пандемије регистровано 1.198.939 случајева коронавируса, док је од последица ове инфекције преминуло 36.884 људи.


bottom of page