top of page

Љиљани Благојевић награда „Павле Вуисић”

Глумица Љиљана Благојевић добитница је овогодишње награде „Павле Вуисић” за изузетан допринос уметности глуме у домаћем играном филму и њему сличним медијима, саопштено је данас из Удружења филмских глумаца Србије.


Награду, која се састоји од плакете са ликом Павла Вуисића, монографије и документарне филмске историје о добитнику, биће по традицији уручена на отварању Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма „Филмски сусрети” у Нишу.

Благојевићева је на филму дебитовала 1978. године, епизодном улогом у филму „Бошко Буха” редитеља Бранка Бауера, а своју прву главну улогу остварила је у филму Емира Кустурице „Сјећаш ли се Доли Бел” 1981. године. До сада је снимила више од 50 филмова.

Године 1996. постала је првакиња драме Народног позоришта у Београду, а на сцени је одиграла преко 60 улога из класичног и савременог репертоара. Тренутно ради на снимању филма и серије „Хероји Халијарда” редитеља Радоша Бајића, а појављује се и у предстојећој криминалистичкој серији „Кљун”, Јелене Гавриловић и Уроша Томића.

Добитница је бројних награда и признања на овим просторима, међу којима су Награда Жанка Стокић, „Сергеј Бондарчук”, „Царица Теодора”, „Јоаким Вујић”, Златни беочуг и Златна антена.

bottom of page