top of page

Ако путујете у Мађарску, обратите пажњу на вињете

Планирате путовање кроз Мађарску аутомобилом и желите да се информишете о правилима важења мађарске вињете и поступцима у случају да је немате са собом? Постоји неколико основних информација које морате знати уколико се затекнете на аутопуту без важеће вињете, саветује лист "Данас".



Kада почиње важење моје вињете?

Kада купите мађарску вињету онлине, важење вињете почиње одмах по извршеној куповини. Датум почетка важења вињете је подразумевано постављен на дан куповине, али имате могућност да га промените према својим потребама. Ово је посебно корисно ако планирате путовање у блиској будућности или за време летњих одмора и желите унапред да купите вињету.


Шта уколико нисте још нисте прецизирали датум путовања?

Ако нисте сигурни када ћете тачно путовати, најбоље је да изаберете датум почетка важења вињете на дан куповине и да вињету купите онлине тако што ћете на вашем гоогле претраживачу укуцати мађарска вињета онлине и директно отићи на сајт. Тако ћете бити сигурни да је вињета активна од тренутка када кренете на пут и да нећете имати проблема приликом контроле.


Kако се користи вињета?

Након што купите вињету, потребно је да је налепите на унутрашњу страну предњег ветробрана вашег возила тако да буде јасно видљива. Вињета се активира одмах по куповини и важи до истека њеног периода важења. Важно је да мађарска вињета буде читко и јасно видљива како би је контролори могли лако проверити.


Шта да радите уколико сте на аутопуту а немате вињету?

Ако се затекнете на аутопуту без важеће вињете, препоручује се да одмах напустите аутопут на првом могућем излазу и набавите вињету. Вожња ауто-путевима и брзим саобраћајницама у Мађарској без важеће вињете је прекршај који може резултирати високим казнама.


Kако набавити вињету у хитним ситуацијама?

У случају да се затекнете на аутопуту без вињете, постоје неколико опција за брзу набавку вињете:

  • Онлајн куповина: Ако имате приступ интернету, најбржа опција је онлајн куповина мађарске вињете. Процес куповине траје само минут и омогућава вам да одмах наставите са путовањем.

  • Бензинске пумпе: Многе бензинске пумпе дуж аутопутева у Мађарској продају мађарске вињете. Обратите се особљу на бензинској пумпи и купите вињету пре него што наставите путовање.

  • Гранични прелази: Ако прелазите границу без важеће вињете, на многим граничним прелазима можете купити мађарску вињету одмах по уласку у земљу.


На шта треба обратити пажњу након куповине вињете?

Kупили сте мађарску вињету и спремни сте за путовање кроз Мађарску? Одлично! Али, шта треба да урадите након што сте купили вињету како бисте били потпуно сигурни да је све у реду и да нећете имати проблема током путовања? Први корак након куповине вињете је провера детаља на потврди куповине коју сте добили путем имејла. Обратите пажњу на следеће информације:

  • Проверите да ли је регистарски број возила исправно унесен, јер је то кључни податак за валидност вињете.

  • Проверите да ли сте изабрали правилну категорију возила и жељени период важења вињете (дневна, недељна, месечна, годишња). Датум почетка важења вињете је подразумевано постављен на дан куповине, али можете га променити према својим потребама.


Kуповина и коришћење мађарске вињете је једноставан процес који вам омогућава безбрижно путовање кроз Мађарску. Важно је да правилно поставите и активирате вињету, као и да знате шта да радите у случају да се затекнете на аутопуту без важеће вињете. Увек имајте на уму да је вожња аутопутевима и брзим саобраћајницама у Мађарској без важеће вињете прекршај који може резултирати високим казнама.

bottom of page