top of page

Анкете: Мађарска највећи пријатељ Србије

Највећи пријатељ Србије је Мађарска, сматра 27 одсто испитаника у најновијем истраживању Института за европске послове. То је, како наводе из Института за европске послове, за око 11 процентних поена више у односу на истраживања из марта 2022. године.



Грчка је са првог пала на друго место (20 одсто), а сваки десети испитаник не види ниједну државу као пријатеља Србије. Да је Немачка највећи српски пријатељ сматра пет одсто анкетираних грађана. Велика Британија је за 26 одсто испитаника највећи непријатељ Србије у Европској унији (уз ограду да она већ неко време није члан ЕУ), док је Хрватска у овом таласу на другом месту са 17 одсто оних који је наводе у том контексту.


Немачка је непријатељ Србије према мишљењу 11 одсто испитаника, док петина не види ниједну државу у оквиру Европске уније као непријатељску спрам Србије.


Мађарска (37.0 одсто) и Босна и Херцеговина (14 одсто) су суседне државе са којом Србија има најбоље односе. Следе Северна Македоније (11 одсто) и Црна Гора и Румунија (са по седам одсто испитаника).


У поређењу са претходним таласима, највећи проценат испитаника је у мају 2023. године навео Мађарску, а најмање њих Босну и Херцеговину, док Северна Македонија полако стиче све већу популарност у посматраном периоду (од марта 2018. до маја 2023).


Истраживање је показало и да би, када би се сутра расписао референдум о чланству Србије у Европској унији, 44 одсто грађана Србије гласало за улазак у Унију. Институт за европске послове спровео је истраживање у сарадњи са Smart Plus Research истраживачком кућом, у периоду од 11. до 29. маја 2023.


Истраживање је рађено на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника на територији Републике Србије, без Kосова и Метохије, методом CAWI, квантитативним истраживањем путем веб панела.

bottom of page