top of page

Археолошко налазиште на Моравском коридору

Током радова на ископу за темељ потпорног зида на 10,78 километру трасе Моравског коридора у близини Варварина, у зони археолошког локалитета Бедем Маскаре, у подножју јужног бедема византијске тврђаве, откривено је пет гробних места, кажу у Коридорима Србије и додају да су прилагодили методологију извођења радова како би се заштитило то културно наслеђе.


У Коридорима наводе да се 12. јула приступило даљим археолошким истраживањима како би се тај простор што пре ослободио за наставак градње Моравског коридора, као и да се завршетак радова очекује до 26. јула. Како су рекли, поменуте активности неће утицати на планирану динамику радова на Моравском коридору.


Коридори Србије су о откривању пет гробних места обавестили надлежну институцију -Завод за заштиту споменика културе из Краљева и да је извршена привремена заштита налаза. Завод је донео меру заштитног археолошког ископавања у дужини од 30 метара.


Коридори Србије су, на основу услова издатих од Завода за заштиту споменика културе из Краљева, обезбедили сву потребну пројектну документацију и прилагодили методологију извођења радова на археолошком локалитету Бедем Маскаре Варварин, како би се заштитило културно наслеђе Републике Србије. Такође, ангажовањем Археолошког Института из Београда обезбеђен је археолошки надзор током извођења радова на Моравском коридору.


У договору са територијално надлежним заводом за заштиту споменика културе у Краљеву, одмах се приступило прикупљању документације за дозволу за хитна заштитна ископавања простора некрополе и та процедура је у току.


По добијању дозволе за ископавања од Министарства културе и информисања, екипа Народног музеја Крушевац и Археолошког института у Београду приступила је даљим археолошким истраживањима, како би се овај простор што пре ослободио за наставак даљих радова на изградњи Моравског коридора.

bottom of page