top of page

„Банат” окупио позоришта из три земље

Tројезична представа „Aтмосфера” део је пројекта „Темишвар - Европска престоница културе 2023.” Српска премијера је заказана за 10. фебруар, на сцени позоришта „Стерија” у Вршцу, када ова театарска кућа обележава 78. годишњицу постојања.



Реч је о завршници вишемесечног позоришног процеса који је кроз радионицу „Банат у Европи” покренуло Национално позориште „Михаил Еминеску” из Темишвара. Радионица је укључила троје драматурга и то из Србије, Мађарске и Румуније. Ту је Никола Станишић из Вршца, Андреј Урсу из Темишвара и Ана Варсањи из Сегедина.


У овом копродукцијском сценском укрштању учествују и Национални театар „Михаил Еминеску” из Темишвара на чијој сцени је „Атмосфера” премијерно изведена 18. децембра 2022. године и Национални театар из Сегедина, у коме ће премијера бити у априлу.

Режију представе „Атмосфера” потписује румунски редитељ Гаврил Пинт који је и водио радионице у оквиру пројекта „Банат у Европи”, сценографију Роксана Јонеску, а музику Хореа Кришован. Превод са мађарског језика радила је Магдалена Суто Удвари, а са српског Маца Андреици. Оно што је заједничко свим причама јесте да повезују регион, погледе на живот, креативно искуство и емотивни начин који је одабран да се прикажу различити односи између блиских људи. Управо ти њихови односи заувек мењају њихове будуће животе. Овај несвакидашњи процес рада ујединио је ствараоце из три европске земље чији су се представници срели у Банату.

Народно позориште „Стерија” из Вршца, представљају глумице Моника Болдовина Бугле и Тамара Тамчи Тоскић. У глумачкој екипи су и Ана Мариа Козокару, Анамариа Силаги, Тамаш Ретфалви, Дору Јосиф и Богдан Спиридон.

bottom of page