top of page

Басара добитник НИН-ове награде

Светислав Басара је овогодишњи добитник НИН-ове награде за роман „Контраендорфин”, саопштио је данас жири на конференцији за медије.


НИН-ов жири, у саставу: Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић, сапштио је да је добитник престижне НИН-ове награде за роман године Светислав Басара.

Роман „Контраендорфин”, у издању Лагуне, кроз исповест извесног Стојковића наратору бива и нека врста водича кроз (алтернативну) историју Србије од Другог светског рата па до 2009. године, јавља Танјуг. Кроз иронију и гротеску, ликови су и фикционализоване историјске личности попут Иве Андрића, сликара Мира Главуртића и Милована Ђиласа.


У најужем избору били су романи "Слобода говора" Владана Матијевића, "Што на поду спаваш" Дарка Цвијића, "Контраендорфин" Светислава Басаре, "Људи без гробова" Енеса Халиловића, "Прекрасне рушевине" Сава Стијеповића, "Ништа није ничије" Бојана Савића Остојића и "Под оба сунца" Огњена Спахића.


Подсетимо, на конкурс за 67. НИН-ову награду пристигло је рекордних 212 романа, а како је саопштила редакција овог, некада угледног недељника, управо због толиког броја пристиглих књига на овогодишшњи конкурс, као и услед отеžжаног рада током пандемије, датум проглашења победника је померен за неколико дана у односу на претходне године.


Покровитељи НИН-ове награде су Сбербанк, као и једна домаћа две стране компаније, које желе да остану анонимне.

bottom of page