top of page

Београд први пут о блокади за мигранте

Драстичне промене у досадашњој реторици када је реч о мигрантима, уочљиве су у свим земљама из тзв. балканске руте, па и у Србији, што се тумачи промењеним ставом ЕУ о овом питању и сигналима Брисела да мигранти нису више добродошли на Западу.



После Грчке и Бугарске, ни Северна Македонија неће дозволити улазак миграната на своју територију, изјавио је данас премијер те земље Оливер Спасовски. Он је, како је пренео Макфакс, рекао да је то политика свих земаља региона и додао да транзит миграната више није опција.


„Ситуација је за сада стабилна и нема никаквог повећавања миграната који би могли да покушају да уђу на територију Северне Македоније. Став је, међутим, да за то имамо нулту толеранцију”, рекао је Спасовски, јавља Бета.


Претходно је министар унутрашњих послова Северне Македоније Наће Чулев најавио потпуно затварање јужне границе са Грчком, да би се сречио нови мигрантски талас.

Северна Македонија, према његовим речима, има капацитет да то уради и сада је много спремнија него за време мигрантске кризе која је почела 2015.


„Имамо партнерске полицајце у заједничким патролама на јужној граници. Тренутно је распоређен 131 полицајац из осам држава и имамо материјално-техничка средства. Даћемо максимум да затворимо нашу границу и да спречимо нови мигрантски талас ка територији наше земље, а тиме и ка територији ЕУ”, рекао је Чулев.


У Србији, која је за прихват миграната била отворена до те мере да је са највишег нивоа често била најављивана и њихова дугорочна интеграција у српско друштво, за сада нису тако изричити по питању блокаде границе за мигранте као Македонија, али да се и Београду размишља у том правцу, говори изјава Александра Вулина, министра одбране.


"Уколико председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић процени да је потребно да додатно обезбедимо границу или спречимо било какво кретање, Војска Србије ће у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и свим другим безбедносним структурама бити у потпуности спремна и сигурна да заштити нашу границу, наш простор и не дозволи кретање ни једног јединог мигранта”, изјавио је Вулин приликом обиласка 204. ваздухопловне бригаде на војном комплексу Ковин, преноси Танјуг.

bottom of page