top of page

Бесплатне психолошке консултације

Платформа за бесплатне здравствене консултације „ДокТок” покренула је кампању „Разговор који лечи” у сарадњи с Психоаналитичким друштвом Србије, у оквиру које је омогућена бесплатна психолошка подршка свакога дана.



Разговори с психотерапеутима и психолозима обављају се свакога дана на сајту платформе „www.doktok.rs”, где грађани могу да погледају листу психолога, њихову доступност и слободне термине, као и да закажу своју консултацију код одабраног стручњака или се одмах повежу с неким од тренутно доступних.


– Последњих година брига о менталном здрављу постаје све прихваћенија и једнако важна као и физичко здравље, те се и могућности те неге и бриге све више прилагођавају потребама појединца. Уз помоћ телемедицине могућност онлајн разговора са стручњаком постала је доступна кад год вам је потребан разговор, без обзира на време и место. Психолози и психотерапеути платформе „ДокТок” наводе да су предности психотерапије на даљину готово исте као и код традиционалне терапије, где пацијенти разговором добијају потребну помоћ, уз додатни бенефит да саветовање добију када и где им је потребно, чак и из удобности свог дома. Осим тога, да би терапија била успешна, потребно је да се пацијент осећа угодно и комфорно, што је употребом технологије свакако олакшано, јер се терапије обављају из познатног и пријатног окружења. Потребни су само телефон или рачунар са стабилном интернет везом, како би заинтересоване особе могле да ступе у контакт с неким од око 30 доступних психолога и психотерапеута путем аудио или видео позива, односно опције за чет. Ако желите с неким да поразговарате, али вам се не свиђа идеја да лежите на терапеутовом каучу, не морате – можете се удобно сместити на свом каучу или фотељи и причати с нама о за вас важним темама преко платформе „ДокТок” – каже Андреа Мензалин, психоаналитичар у едукацији.


Најновија истраживања на овом пољу доказују нам да је онлајн терапија поједноставила и олакшала живот многим клијентима, наводи Наташа Стојадиновић, дипломирани дефектолог, специјални педагог, породични саветник и психотерапеут под супервизијом. Она додаје и да се онлајн саветовање показало ефикасним и у подстицању деце и тинејџера на терапију јер се чини да им је угодније коришћење интернета.


– Предност онлајн терапије је и уштеда времена потребног за одлазак на сеансу, али и чињеница да не постоји ограничење на место у ком живите. Можете одабрати психотерапеута из било ког града у Србији, а приступити му веома брзо и лако, из своје собе или канцеларије. Нека истраживања показују и да се клијенти осећају пријатније у разговору преко екрана рачунара или паметног телефона него у личном контакту, што терапију чини успешнијом – истиче Наташа Стојадиновић, која такође пружа услуге бесплатне психотерапије преко платформе „ДокТок”.

bottom of page