top of page

Брза пруга: Срби убрзавају, Мађари нису ни кренули

„Брзом пругом од Београда до Новог Сада возиће се 200 километара на сат, тридесетак минута”, казао је министар грађевинарства Томислав Момировић на ТВ Б92, најављујући убрзање радова на брзој прузи Београд-Будимпешта. У Мађарској, међутим, радови нису ни почели.



„Имаћемо практично један град, Београд и Нови Сад ће се спојити", рекао је Момировић, додавши да ће моћи да се оде у суседни град на неки догађај и врати назад, све у току једне вечери.


„До краја године пуштамо ту пругу у рад. Београд ће се тако преко Суботице повезати са Будимпештом. То ће много значити и због карго саобраћаја и због туризма. Суштина је да ће то смањити трошкове пословања и повећати људима плате, објаснио је министар.


„Исто тако ће бити од Београда до Ниша”, додао је. Према његовим речима, то ће бити најсавременија пруга, као на деоници Београд – Нови Сад, која ће, како је планирано, бити део брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту.


Међутим, у Мађарској се већ дуже време тај пројекат и не спомиње у јавности, а није познато да су радови уопште отпочели. Наиме, опозиција је у парламенту у више наврата изразила своје оштро противљење изградњи брзе пруге према Србији. Главна замерка је, како истичу, што изградњу те пруге кроз Мађарску финасирају њени порески обвезници, а не Кина. Та земља је, према виђењу опозиције, далеко више од Мађарске заинтересована за брзу пругу, како би обезбедила бржи и јефтинији транспорт робе из своје луке у Пиреју до Централне Европе.


Готово идентичне критике опозиција упућује Орбановој влади и када је реч о будућем кинеском универзитету Фудан, у Будимпешти, који ће као и брза пруга, бити финансиран мађарским новцем, уз задуживање државе кинеским кредитима.


bottom of page