top of page

"Вашингтон пост" критикује благонаклоност ЕУ према Мађарској

Према Вашингтон посту, Европска унија помаже аутократским амбицијама Виктора Орбана, који "није могао сам да створи садашњи систем у Мађарској". Како преноси портал Мандинер, амерички лист закључује да мађарски премијер "никада не би могао да изгради своју аутократију без великодушне подршке ЕУ“.


"Амерички и европски лидери по-дједнако су забринути што смо се нашли усред глобалне борбе из-међу демократије и аутократије. Ипак, ЕУ повлађује двема државама које се најбрже аутократизују, Мађарској и Пољској", пише коментатор Вашингтон поста у свом тексту.


„ЕУ је добила Нобелову награду 2012. делом за промовисање демократије и људских права у Европи. Па, зашто је онда ЕУ је дом двема земљама које се у целом свету најбрже аутократизују - Пољској и Мађарској? И зашто је ЕУ финансијер овог демократског назадовања? Хибридни режими ових земаља настављају да примају милијарде евра субвенција од ЕУ, истовремено изражавајући презир према ЕУ и разбијају демократске институције", пише амерички лист.


Коментатор Вашингтон поста такође је упоредио Виктора Орбана са Владимиром Путином, наводећи да је истрага Њујорк тајмса открила је да је Орбанова влада поделила земљиште „члановима његове породице и блиским сарадницима“, дозвољавајући им да имају користи од субвенције за пољопривреду које додељује ЕУ: "Док се олигарси руског председника Владимира Путина богате приходима од нафте и гаса, Орбанови олигарси зарађују милионе на ЕУ фондовима за производњу хране", пише амерички дневник.


Мађарска више није демократска држава, према рејтингу који је објавио "Фридом хаус", наводи Мандинер. Ова организација истиче да је Виктор Орбан претворио земљу у „изборну аутократију“ или „хибридни режим“: "То је земља која одржава формалне елементе демократије, али нагиње терен у корист владајуће странке. То се показало на недавним изборима, па режим не испуњава традиционалне минималне стандарде демократије", пише у извештају.

bottom of page