top of page

Весни Капор награда „Меша Селимовић”

Књижевници Весни Капор уручена је данас престижна награда „Меша Селимовић” за најбољу књигу 2021. године за свој роман „Небо, тако дубоко” на месту локалитета срушене Народне библиотеке Србије, на Косанчићевом венцу у Београду, у присуству неких од претходних лауреата ове награде.



Награду по 34. пут додељују „Вечерње новости”, као оснивач престижног књижевног признања за нови роман лауреаткиње у издању Српске књижевне задруге. Генерални директор компаније „Новости” Милорад Вучелић уручио је књижевници Весни Капор награду за роман „Небо тако дубоко”, која се у својој беседи најпре захвалила жирију, критичарима, публици - читаоцима и посебно новинару Драгану Богутовићу који „награду свих ових година чини веома свежом”.


„Награда 'Меша Селимовић' је веома важан догађај за мене и за све који пишу, посебно у овом тешком, бучном, безумном времену у којем живимо”, изјавила је лауреаткиња.


„Прича о Тари Сеници, стварној јунакињи моје књиге, по лепоти и раскоши душе подудара се са јунацима страдалницима из Мешиних романа. То су млади људи, страдали ни због чега, који су тек окрзнули овај свет својом лепотом, наивношћу, побуном и жељом. Коначно, то је и прича живота Меше Селимовића”, истакла је Весна Капор и навела да се прича о њеној јунакињи улива у реку суза, у трагичан простор увек исти без обзира који је век.


Капор је подсетила на речи Селимовића да „писање није егзибиционизам, већ озбиљан разговор са собом због себе и других” и додала да је писац највише научио од Фјодора М. Достојевског, био му је „најзначајнији аутор који га је отровао још у 15. години”.


„Захвална сам што сам тачка у низу, макар незнатна, мислим на Достојевског и Селимовића, и на многе наше учитеље. Мислим како би, да није храбрих и страдалних који осветљавају пут, овај свет био тамница”, закључила је књижевница Весна Капор.


У Великом жирију био је 61 истакнути књижевни критичар, теоретичар и књижевни историчар, чији су избори од по пет књига објављени на страницама „Вечерњих Новости”.


Највише гласова - 26 добило је дело Весне Капор, на другом месту нашла се песничка књига „О садашњости и седативима” Петра Матовића - са 15 гласова, на трећем студија „Агон и меланхолија” Горане Раичевић (13 гласова).


Четврто место са по 11 гласова деле романи „Деца” Милене Марковић и „Бања” Јовице Аћина, док је на петом месту роман у стиховима „Модре жилице” Ђорђа Сладоја.


Награда "Меша Селимовић" је годишња књижевна награда коју додељују дневне новине "Вечерње новости" и Удружење издавача и књижара Србије. Награда је устновљена 1988. године, састоји се од рељефа - скулптуре са ликом Меше Селимовића, рада академског уметника Мирослава Д. Савића, повеље и новчане награде од 200.000 динара.


Од 1988. године лауреати су: Дубравка Угрешић, Слободан Селенић, Светлана Велмар Јанковић, Радослав Братић, Иван В. Лалић, Радослав Петковић, Драган Јовановић Данилов, Антоније Исаковић, Добрица Ћосић, Горан Петровић, Добрило Ненадић, Милосав Тешић, Радован Бели Марковић, Данило Николић, Рајко Петров Ного, Војислав Карановић, Стеван Раичковић, Миро Вуксановић, Новица Тадић, Драган Великић, Петар Сарић, Владимир Кецмановић, Живорад Недељковић, Владан Матијевић, Дејан Алексић, Александар Гаталица, Иван Негришорац, Енес Халиловић, Милисав Савић, Владислав Бајац, Мирко Демић, Дејан Илић, Алек Вукадиновић, Мило Ломпар, Владимир Пиштало, Игор Маројевић.

bottom of page