top of page

Вирус однео 200 живота за два месеца

Тачно два месеца од када је вирус корона стигао у Србију, заражених пацијената је 9.677, а преминулих 200. У последња 24 сата забележена су три смртна случаја и још 120 новооболелих. Проценат смртности и даље је око 2 %. У укупном броју преминулих и даље предњаче мушкарци, а о ком односу је реч још није саопштено.


Према речима надлежних, смањује се број пацијената који се налазе на лечењу у болницама широм Србије, па их је тренутно 1.855. Истовремено расте број излечених – од почетка проглашења епидемије 1.723 особе победиле су ковид 19. Најтежих случајева, односно оних који дишу уз помоћ респиратора јуче је било 51, док је у једном тренутку тај број био већи од 130. До сада тестирано је 111.278 грађана, што је цео један град величине Новог Пазара или два Пирота.

Готово да не постоји место у којем нема оболелих од ковида 19. Највише, чак 40 одсто од укупног броја заражених налазе се у Београду и Нишу, док је 65 градова и општина у Србији у којима је забележено мање од десет заражених.

Тачно две недеље пошто је у Србији регистрован, нови корона вирус однео је прву жртву – пацијент из Кикинде преминуо је у Клиничком центру Војводина. Иако су први случајеви и заразе и смрти од ковида 19 забележени у северној српској покрајни, ситуација је тамо сада мирна. Према последњим информацијама, 200 особа налази се у војвођанским болницама, од којих је седморо деце.

Како је саопштено на једној од последњих конференција здравственог кризног штаба, у Србији је 238 најмлађих позитивно на овај вирус и реч је о најблажим облицима заразе од којих многи немају симптоме болести. Јавност је посебно стрепела од сценарија да се на удару вируса нађу лекари, па су се на конференцији здравственог кризног штаба често чула питања која су се односилa на овај проблем, све док се број заражених здравствених радника није нашао у редовном извештају.


Тако, са једног од последњих обраћања новинарима саопштено је да је међу лекарима и здравственим радницима 545 оболелих од ковида 19. Нажалост, и међу њима има преминулих, па је од почетка епидемије нови корона вирус однео животе тринаест лекара.

Иако су стручњаци од самог почетка епидемије упозоравали на опасност од уласка ове болести међу најстарије суграђане, ковид 19 забележен је у 33 установе социјалне заштите, оболело је 570 корисника и 131 запослен. Најдрастичнији случај забележен је у нишком Геронтолошком центру, где је од вируса корона оболело 155, а према последњим доступним информацијама преминуо 41 корисник.


bottom of page