top of page

Војводина активније уз Србе из региона

Убудуће ће подршка Војводине на пољу просвете, културе, информисања, у правцу Мађарске, Румуније, Албаније, Црне Горе, Словеније, бити далеко снажнија него до сада, поручују из Новог Сада. Процена је да у тим земљама живи око два милиона Срба.


Војводина ће убудуће више пажње поклањати Србима у региону. Покрајинска скупштина реформисала је својом одлуком војвођански Фонд за избегла, прогнана и расељена лица, који је основан 2006. године. Он уз нови назив добија и надлежност да се шире бави сарадњом са Србима у региону.

Директор фонда Душко Ћутило каже да се трансформацијом стварају бољи предуслови за све активности ове институције чији је циљ подршка Србима у региону, њиховим удружењима, институцијама, али и јачање општина у којима они живе.

Тога је донекле било и досад, по његовим речима, пре свега у односу на БиХ и Хрватску. Тако су рецимо обезбеђивани уџбеници за децу која крећу на наставу на српском језику у жупанијама Осијечко-барањској и Вуковарско-сријемској. А убудуће подршка на пољу просвете, културе, информисања иде и у правцу Мађарске, Румуније, Албаније, Црне Горе, Словеније. Процена је да ту живи око два милиона Срба.

Међу циљевима су очување и неговање српског језика и ћириличног писма, српског културног, етничког и верског идентитета, као и привредно повезивање кроз форуме и сарадњу привредника. Фонд који је досад био при покрајинском секретаријату за социјалну политику прелази у надлежност секретаријата за регионалну сарадњу. Биће задужен и за конкурсе у области информисања, које је досад за регион расписивао секретаријат у чијем ресору је информисање.

Фонд је тренутно у поступку пререгистрације, након чега ће бити, по речима директора, конкретизован план рада. Буџет му је повећан са садашњих 60 милиона на 90 милиона динара за предстојећу годину, од чега ће трећина, према првим проценама, бити за сарадњу у региону.

„То неће остати мртво слово на папиру”, каже директор.

Институција ће задржати, како напомиње, своје досадашње програме за избегла и расељена лица, који се тичу стамбене изградње, економског оснаживања и подршке студентима и средњошколцима.

bottom of page