top of page

Вучић најавио могућност потпуне забране кретања грађана

Updated: Apr 2, 2020

"Срећан сам ако некад унесем немир, у оваквој ситуацији то је мој посао", навео је председник Србије, објашњавајући да му је "запала улога лошег полицајца": "Предложићу Влади полицијски час од 24 сата. Нико неће моћи на улицу. Никада!", рекао је Вучић за ТВ Прва.



Председник Србије Александар Вучић каже да ових дана "полиција моли људе да иду кући након почетка полицијског часа", објашњавајући да је и "јуче на Газели била гужва, и да зато данас полиција писала казне". Када изводе љубимцем људи се скупљају и разговарају, сматра председник, и наводи да је зато та мера укинута. Све ово су, по њему, разлози за могуће увођење целодневног полицијског часа. У интервјуу за ТВ Прва, Александар Вучић наводи да због 8 до 10 посто људи који мере владе не поштују, сви остали морају да поштују рестриктивније мере. "Хоћете ли правду или животе?", упитао је он и додао да су гојазни такође ризична група, поред старијих и људи са хроничним болестима. И поред мишљења људи да мере нису демократске, Вучић сматра да "ми ипак јесмо демократско друштво, али да се на тему шта јесте, а шта није демократија, може разговарати сатима". “Kоје је вама то демократско парво ускраћено, парво на слободу речи, парво на критику? Kретање вам је ускраћено - то је тачно. Некад ми дође да плачем што сам то урадио. Не знам да ли разумете колико је тешка ситуација, нама су све болнице у Београду скоро пуне", објашњава председник наводећи да ће се болнице поред Сајма правити и у Хали Спортова и Пиониру. "Ја вас не плашим, ја вам кажем шта ће бити, идемо са додатним тестирањем и зато морамо да градимо и купујемо кревете. Баш ме брига за нечији комфор 14 или 28 дана и 99 % њих ће да оздрави. Свако ко оде на Сајам треба да буде срећан. Ја бих волео да одем на Сајам", рекао је Вучић. На Сајам се смештају најлакши болесници, код којих је установљено да су позитивни, али немају симптоме. Укупно 2.462 особе су тестиране од почетка епидемије, али Вучић наводи да ће се ускоро толико људи тестирати дневно. “Имамо довољно тестова, проблем је имамо ли довољно лабораторија”, објашњава. До 9. априла, када се очекује врхунац епидемије, биће реализована и донација Kине – још једна лабораторија. На питање како је пре месец дана тон био оптимистичан, док је данас песимистичан, председник наводи да разуме политичку потребу да се покаже да је неко за нешто крив, обашњавујћи оптимистичан тон доктора Несторовића.

"Нисам се сакрио и да бринем само за своје здравље. Др Несторовић је желео пре свега желео да ободри људе, није се спрдао. Да, био је оптимистичнији тон и био је када немате мртвих. И на тој конференцији за новинаре смо то рекли. Ја разумем ту потребу свакога да за нешто окриви. Ја кажем - ја сам крив и први смо увели полицијски час. Нећу да дозволим да нападају лекаре зато што су рекли да смо урадили све што једна држава може да уради", рекао је Вучић и додао да је Несторовић "генијалац". На питање да ли је пре месец дана могло да се замисли да ће се увести ванредно стање и полицијски час, Вучић наводи да се очекивало да ће бити тешко, али не оволико тешко. "У оваквој ситуацији морам да кажем да нисам заинтересован шта каже неко, већ само шта кажу лекари", објашњава и додаје: "Предложићу Влади полицијскичас од 24 сата. Нико неће моћи на улицу. Никада!" На питање како ће људи одлазити у продавницу одговара: "Kао што пензионери сада не иду", али и каже да не зна како би то стварно функционисало. Мањина неодговрних угрожава одговорне, према мишљењу Вучића, и управо зато су уведене све мере. Хиљаде грађана крши полцијски час, али како председник наводи "добро је док смо на хиљадама". Лекари сматрају да нам је неопходна потпуна изолација, али се са увођењем додатних мера чека став кинеских стручњака. Ипак, са свим овим мерама које су на снази, ако будемо дисцпилиновани, из ове ситуације би се изашло за мање од два месеца, сматра Вучић.


bottom of page