top of page

Грујичић и Сијарто о билатералној сарадњи

Министарка здравља Даница Грујичић представља Србију на Међународном форуму ATOMEКСПО 2024. који се одржава у Сочију, у Русији, а одмах по доласку сусрела се са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом, са којим је разговарала о новим правцима сарадње две државе, саопштило је Министарство здравља Србије.



"Посебно је истакнута сарадња у области онкологије, будући да и Србија и Мађарска имају велики број оболелих и велику смртност услед онколоших обољења", пише у саопштењу Министарства достављеном Танјугу.


У саопштењу истичу да је посебна тема била сарадња у области нуклеарне медицине, коју, како подсећају из Министарства здравља, министарка Грујичић увек истиче као будућност у лечењу пацијената, јер Мађарска има развијен Центар за нуклеарну медицину у Дебрецину.


"У том смислу, било је речи о посети српских стручњака овом центру. Једна од тема била је и погранична сарадња у правцу развоја здравствених установа уз државне границе са обе стране, како би се грађанима Србије и Мађарске олакшала здравствена заштита и нега, нарочито у случајевима ургентних стања", додаје се.


Из Министарства здравља пишу да су министри Србије и Мађарске разменили позиве за посету својим државама, јер су се на састанку отвориле и друге теме будуће сарадње.


Иначе, министарка здравља Даница Грујичић ће се данас обратити и представљати Србију на главној пленарној седници Међународног форума ATOMEКСПО 2024, уз највише државне званичнике и експерте из целог света.


Највећи међународни форум посвећен нуклеарној енергетици на свету окупио је представнике 75 држава, 4.500 учесника, међу којима су министри и представници владиних агенција, представници највећих компанија глобалне нуклеарне индустрије, као и бројни међународни стручњаци.

bottom of page