top of page

Дачић: Припремите уверења за Мађарску

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић подсетио је данас ће од уторка у поноћ сви који путују у Мађарску, а нису урадили два теста на корону, морати да их ураде у Мађарској у року од 48 сати или да проведу 14 дана у самоизолацији. Он каже да Београд нема информације о томе да ће грађани Србије од 15. јула моћи у Грчку.



Када је реч о либерализовању преласка грчке границе за грађане Србије, Ивица Дачић је рекао да не постоји никаква најава да ће та земља отворити границу 15. јула, за када је планирано ново разматрање стања.


"За сада за Грчку нема промена“, рекао је Дачић гостујући на Б92 и додао да ће са негативним ПЦР тестом у Грчку моћи да уђу грађани са списка држава на коме није Србија.


Министар је рекао и да Мађарска од сутра уводи нове мере, према којима ће грађанима Србије за улазак у ту земљу бити потребна два негативна теста у року од пет дана. Додао је да то не важи за људе који су у транзиту. Сви они који не буду имали тест, моћи ће да га ураде у року од 48 сати од уласка у Мађарску или да проведу 14 дана у самоизолацији. Дачић је апеловао на све грађане Србије да се добро информишу пре него што крену на било какво путовање ван граница Србије.


За то време, Влада Грчке саопштава да још није донела одлуку по питању евентуалног продужавања забране уласка држављанима Србије у ту земљу после 15. јула, а због пандемије вируса ковид-19. То је речено у Министарству спољних послова у Атини грчкој Новинској агенцији АНА-МПА, која је питање упутила у име Танјуга.


У Атини истичу да су све опције у разматрању и подсећају да је забрана уласка грађанима Србије на снази до 15. јула, уз напомену да још нема нове одлуке о евентуалном продужавању те забране.

bottom of page