top of page

Дели: Узајамно признање није добар пут

Мађарски посланик Европског парламента и члан Фидеса Андор Дели, иначе некадашњи члан војвођанске Владе, изјавио је да није уверен да је захтев за међусобно признање Београда и Приштине реално и добро решење.



Он је нагласио да би свакако требало наставити дијалог између Београда и Приштине, те да је крајње време да се давно потписани споразуми, као што је онај о Заједници српских општина спроведу у дело. Дели је у интервјуу за Косово онлајн рекао да су "односи између Мађарске и Србије последњих неколико година веома учвршћени".

"Сматрам да пројекат изградње нафтовода који су Мађарска и Србија договорили и пројекти слични овоме, могу да доприносе даљем побољшању односа", казао је Дели.

Он је рекао да се нада да неће доћи до ескалације ситуације на КиМ, с обзиром на то да рок за пререгистрацију возила на РКС таблице истиче 31. октобра, као и да ће се наћи решење које одговара свим странама пре датог рока.

Поводом захтева ЕУ да се Србија придружи санкцијама против Русије, мађарски посланик ЕП је рекао да Србија треба да се води сопственим интересима и заштитом интереса својих грађана. Оценио је да санкције нису решење, те да стварају додатне проблеме, компликације и отежавају живот свих Европљана, без обзира на то у којој држави живели.

"Сматрам да је неопходно пронаћи начин да се сукоб реши мирним путем. То је једино добро решење", рекао је Дели.

Коментаришући изборе у Босни и Херцеговини и то што је Централна изборна комисија наложила ново пребројавање гласова за председника Републике Српске, Дели је навео да су избори важан доказ функционисања демократије, али су истовремено и интерна ствар сваке државе, што треба поштовати.

Мађарски европосланик је у одговору на питање колико то што је западнобалканска мигрантска рута поново "прорадила" у јануару ове године представља опасност за Мађарску и Србију, али и целу ЕУ, казао да је приметно већи мигрантски притисак у граничном појасу.

Како је рекао Дели, проблем представља и то што су све чешћи нереди, а на жалост било је и оружаних сукоба између мигрантских група, што додатно изазива страх становника у пограничним насељима.

"Стога је потребно додатно јачати контролу уз границе. О томе је било речи и на недавним састанцима највиших званичника Аустрије, Мађарске и Србије. Надам се да ће доћи до приметног побољшања на овом плану", закључио је Дели.

bottom of page