top of page

ДК за увођење евра и европског минималца

Опозициона Демократска коалиција (ДК) позвала је на увођење евра и минималне европске плате и истакла да је то "једини излаз из актуелне кризе егзистенције Мађара".


Ласло Варју, заменик председника ДК-а, рекао је на конференцији за новинаре да су „погрешна економска политика Орбанове владе, рекордно слаба форинта и скокови цена, довеле до тога да мађарски новац губи вредност, а да ми себи све мање можемо приуштити досадашњи квалитет живота са истим платама."


Упркос повећању од 4 одсто у фебруару, минимална зарада и даље вреди мање него прошле године, рекао је Варју, додајући да је „актуелну кризу егзистенције створила влада" и да се она може решити само променом владе на општим изборима следећег пролећа.


Уколико кандидаткиња ДК-а и садашња европска посланица Клара Добрев, постане премијер, радиће на убрзању приступања Мађарске еврозони, истакао је Варју. Она би, како је рекао, такође увела европску минималну плату како би осигурала да „уместо да једва преживљавају од својих плата, Мађари убудуће могу да зарађују за живот на готово европском нивоу“.


"Осим у западноевропским земљама, минимална плата у Словачкој, Чешкој, па чак и у Румунији сада вреди више од оне у Мађарској. Они који се боре против увођења евра заправо желе да кажу да рад Мађара вреди мање од рада других“, рекао је он.

bottom of page