top of page

Дозвољен прелазак границе појединим категоријама становништва

Грађани Мађарске и Србије од данас могу да пређу границу ако раде у суседној земљи или обрађују земљу са друге стране границе. Тим поводом министри спољних послова Србије Ивица Дачић и Мађарске Петер Сијарто састали су се на граничном прелазу Хоргош.

Прелазак је омогућен на три гранична прелаза - Реске (Хоргош), Томпа (Kелебија) и Херцегсанто (Бачки Брег). Сијарто је нагласио да је то резултат договора са српским званичницима, а на захтев народних посланика и великог броја грађана у обе земље. Дачић и Сијарто констатовали су да се изузетни односи Србије и Мађарске виде у правом светлу у временима изазваним коронавирусом. Мађарски министар је рекао да све мере подршке мађарске владе према Србији и Војводини остају у пуној снази и да се настављају и сви капитални пројекти две државе.


Додао је да је грађанима Србије који раде у Западној Европи дозвољено да се врате хуманитарним коридорима кроз Мађарску. Према његовим речима, они ће моћи сваког дана на граничном прелазу Хоргош од 14.00 до 18.00 часова да уђу у Мађарску и да ауто-путем стигну до Аустрије. Дачић је захвалио Мађарској за изузетну подршку Србији у медицинским средствима и јер су омогућили српским грађанима да преко будимпештанског аеродрома стигну у Србију. Он је, такође, захвалио и за организовање хуманитарног коридора за пролазак српских држвљана кроз Мађарску. Дачић је оценио и да је ове године време да се дође до документа о стратешком партнерству Мађарске и Србије. Када је реч о нормализацији путничког саобраћаја преко границе, истакао је да још није време за отварање свих граничних прелаза Србије.

bottom of page