top of page

Западни медији о Орбановој будућности

Судећи према извештајима и коментарима, медији на Западу придају велику пажњу парламентарним изборима у Мађарској, заказаним за 3. април, када се одржава и референдум о контроверзном ЛГБТQ закону.


Агенција Асошијетед прес (АП) подсећа да Мађари 3. априла одлучују да ли Виктор Орбан треба да освоји четврти премијерски мандат. Биће то девети избори у Мађарској од њене демократске транзиције из комунистичке државе 1990. године.


"Априлски избори биће најзначајнији изазов Орбановој моћи откако су он и његова антимиграциона партија Фидес 2010. добили двотрећинску већину у парламенту. Против Фидеса је разнолика коалиција шест опозиционих партија, на челу с конзервативцем Петером Марки-Зајем, које Орбан приказује као десничарске и левичарске екстремисте у служби страних интереса", пише ова агенција.


Како истиче Политико, парламентарни избори у Мађарској, који долазе у време када је Будимпешта у вишеструким споровима с Бриселом око стандарда владавине права, могли би да дефинишу да ли ће се Мађарска вратити у европски мејнстрим или ће се још више приближити Москви и Пекингу.


"Опозициони савез, који се креће од либералних група до десничарске партије Јобик, суочава се с низом изазова, од унутрашњих подела до неравноправног терена када је у питању приступ медијима и финансирању. Ипак, опозициони лидери обећали су да ће оставити своје разлике по страни у покушају да поразе Орбана, ког окривљују за подривање мађарских демократских норми и независних институција", пише Политико.


Већина истраживача јавног мњења даје незнатну предност Орбановом Фидесу, у односу на шестостраначки савез, највећи опозициони блок који се икада окупио против њега на општим изборима, указује Блумбег. На априлским изборима, Орбан би могао да изгуби двотрећинску парламентарну већину, коју је обезбедио на последња три гласања. Те победе су му, наглашава Блумберг, омогућиле да без подршке опозиције мења законе, укључујући и устав, напада мањине и доноси правила која отежавају смену највиших званичника.


Мађарски закон усвојен у јуну 2021, који забрањује било какву дискусију о ЛГБТQ темама у школама, био је на мети критика опозиције и активиста за грађанска права, док је ЕУ покренула судски поступак против Мађарске рекавши да крши "основна права ЛГБТQ особа" по закону Европске уније, истиче Си-Ен-Ен (CNN). Референдум се сматра одговором мађарске националистичке владе на ове критике, указује амерички телевизијски канал, истичући да Орбан тврди да је реч о закону који штити права родитеља да бирају како Ће образовати своју децу.


Орбан је, како се наводи, за референдум припремио пет питања, у намери да сазна да ли јавност подржава "промоцију" садржаја везаних за сексуалну оријентацију код деце и позива јавност да гласа "не". Приликом покретања правног поступка против Мађарске у јулу, Европска комисија је саопштила да Будимпешта "није успела да објасни зашто би изложеност деце ЛГБТQ садржају као таквом била штетна по њихову добробит или зашто то није у складу с најбољим интересима детета". Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен назвала је закон "срамотом", који је против вредности ЕУ, док је холандски премијер Марк Руте рекао да Мађарској "више није место у ЕУ". Експерти и заговорници људских права пак кажу да се Орбан нада да ће освојити политичке поене и, како истиче Си-Ен-Ен, поделити своје противнике уочи избора, јер су ЛГБТQ права и даље главна препрека унутар уједињене опозиције.

bottom of page