top of page

Изложба поводом јубилеја Карловачке гимназије

У Музеју Војводине у среду, 13. маја од 19 часова биће отворена изложба „Карловачка гимназија као чувар културне баштине”. Ауторке поставке су мр Лидија Мустеданагић, музејска саветница и Чарна Милинковић, виши кустос историчар.



Прва српска православна гимназија у Хабзбуршкој монархији, која је основана после Темишварског сабора 1791. године у Сремским Карловцима, прославља свој јубилеј – 230 година постојања – током 2021. године.


Исте године када је основана гимназија, зачета је и спомен-библиотека која данас чува старе и ретке књиге унутар богатог библиотечког фонда од скоро 19.000 издања, а у њој се налази и најстарија ботаничка збирка у Србији – Волнијев хербаријум, који је настао 1797. године. Хербаријум садржи 7.000 примерака биљака, од тога је 200 у центуријама, књигама од сто страна са 100 врста биљака, стоји у саопштeњу Музеја Војводине.

Ово драгоцено културно наслеђе Карловачке гимназије биће изложено и представљено јавности, као и музеалије у вези са Карловачком гимназијом које се налазе у Музеју Војводине.

bottom of page