top of page

Како изоловати старије укућане од ђака?

Ближи се почетак школске године, па ових дана у Србији, међу родитељима ђака, влада дилема – послати дете у учионицу или га оставити код куће да прати онлајн наставу. Епидемиолози не саветују физички контакт ђака са старијима, али шта уколико живе са њима?



Епидемиолог Зоран Радовановић каже да, што се тиче слања деце у школу, за њега нема дилеме и он би послао своје дете, али га не би слао код деде и бабе и ограничио би му контакт са „трећом генерацијом“. Није међутим, одговорио на питање шта са оним малишанима који у домаћинству живе са бабом и дедом, а таквих није мало.


Он је за портал Нова рекао да би се приликом одређивања мера требало руководити епидемиолошком ситуацијом и водити рачуна о томе да се подаци и распрострањеност заразе прате на локланом нивоу.


„Треба поступати према ситуацији, ако је, на пример, у Бујановцу критично, онда тамо треба педузети мере. Морају ствари да се решавају на локалу“, објаснио је Радовановић.


Настава у школама се неће прекидати уколико један ученик у разреду добије корону, мада ће у том случају остатак разреда бити тестиран, али неће бити изолован, већ ће наставити рад, рекао је Радовановићев колега, епидемиолог и члан Kризног штаба Бранислав Тиодоровић.


Према његовим речима, уколико се у породици неког ђака појави корона, он неће долазити у школу, без обзира да ли је и сам заражен, рекао је Тиодоровић за „Блиц“. Kако је објаснио, ђак ће бити удаљен из разреда све док се оболели из његове породице не излечи и док се не утврди да и дете није заражено.


Радовановић на то каже да све мере, па и ове које је најавио Тиодоровић, треба да зависе од тога колика је учесталост болести у заједници. Проблем је, тврди он, управо то што те податке не знамо и што се они од нас крију.


„Ако није интензивна трансмисија има логике да се не шаље цело одељење у карантин и да буде овако како је најављено. Све зависи од епидемилошке ситуације и вероватноће преноса. Живот мора да иде даље, па ако није изузетно опасно, онда се, ипак, иде на блаже мере, а ако је критично мора да се наступи енергичније“, казао је Радовановић.

bottom of page