top of page

КАТАЛИН НОВАК И АНА БРНАБИЋ РАЗГОВАРАЛЕ У ТИРАНИ

Председница Мађарске Каталин Новак састала се данас са председницом Владе Србије Аном Брнабић, уочи самита Берлинског процеса у Тирани.



Председница Мађарске Каталин Новак састала се данас са председницом Владе Србије Аном Брнабић, уочи самита Берлинског процеса у Тирани.


Каталин Новак је истакла да је важно да Србија што пре постане чланица ЕУ и додала да Мађарска са Србијом има добре, добросуседске односе. "Вредности Србије су и вредности ЕУ, наш заједнички циљ је да земље западног Балкана што пре приступе ЕУ, како би Унија постала јача", рекла је она.


"Разговарале смо о нашим будућим, заједничким пројектима. Изузетни односи две земље резултат су дугогодишње добре сарадње и остаћемо чврсто на том путу а све у интересу и за добробит наших грађана", поручила је Ана Брнабић.


Она је истакла да не очекује тако лаке разговоре са западним партнерима, али да ће "штитити и бранити интересе Србије".


"Затим ћу на маргинама самита имати састанак са шпанским премијером Педром Санчезом, министром спољних послова Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Џејмсом Клеверлијем и грчким премијером Киријакосом Мицитакисом. Очекујем да ће разговори са њима бити добри и да ћемо разговарати о продубљивању економјске сарадње", рекла је она.


Српска премијерка је додала да очекује да ће бити потписани споразуми о препознавању квалификација за лекаре и медицинске сестре између земаља региона. Подсетила је да је од прошлог Берлинског самита, одржаног у новембру прошле године, кренуо и терор Аљбина куртија нас Србима на северу КиМ и додала да очекује да ће тај терор да се заустави.

bottom of page