top of page

Комшијска сарадња у заштити потрошача

Прва Међународна конференција о заштити права потрошача одржана је ових дана у Сенти. Тамошњи Центар за заштиту потрошача организовао скуп на којем је говорило тридесет учесника из Србије и Мађарске.



Циљ овог сусрета јесте подизање нивоа свести грађана о њиховим правима у овој области, поручују организатори. Најчешће жалбе потрошача односе се на поједине комуналне услуге, немогућност замене техничке робе, одеће или ципела, кажу у Центру за заштиту потрошача. "Често пута људи добијају неисправну техничку робу, или им нису дали гаранцију рецимо за пећ на угаљ. Они морају дати гаранцију најмање годину дана или две године, што је по закону", каже Сава Вујичић, Центар за заштиту потрошача "Сента".

На Међународном скупу представљена су искуства суседне Мађарске у овој области. "Посебно штитимо породице, децу и осетљиве друштвене групе, као што су старије особе. У Мађарској, у оквиру борбе против ограничења цена и инфлације, колеге тренутно раде на томе да надлежни поштују правила, а да трговински ланци и радње поступају у складу са законом и у интересу потрошача", наводи др Петер Ласло Шалго, државни секретар у Министарству правде, у Будимпешти.

Према новом Закону о заштити права потрошача у Србији, трговци имају обавезу да учествују у вансудском решавању спорова. На овај начин, за непуну годину, успешно је реализовано 1700 спорова између купаца и трговаца. Још једна новина јесте део Закона који се односи на плаћање услуга, кажу у Министарству унутрашње и спољне трговине.

"Имамо врло често ситуацију да водоинсталатер дође и ми очекујемо да за неку малу поправку да не може да пређе две, три хиљаде и онда кад испоставе рачун, то буде неких десет, петнаест хиљада, што наравно, људи остају изненађени и запрепашћени. Ми смо увели и то да свака услуга која прелази пет хиљада динара мора претходно да добије сагласност корисника услуга, односно потрошача", истиче Вишња Ракић, помоћница министра унутрашње и спољне трговине.

У сарадњи са Министарством просвете биће реализован нови програм почетком наредне школске године. Он је намењен ученицима виших разреда основних школа. Циљ овог пројекта јесте подизање нивоа свести младих о правима потрошача, поручују у ресорном министарству.

bottom of page