top of page

Консултације суседа о мигрантском таласу

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је после разговора са српском министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, да се сасвим јасно може рачунати на велики прилив миграната у наредној недељи. Он је рекао да се после догађаја у Сирији и Турској може очекивати прилив стотина хиљада миграната.



"Мађарска ће бранити своје границе. Ниједног илегалног мигранта нећемо пустити у нашу државу и надам се сарадњи да одбранимо наше земље", поручио је Сијарто.


Јадранка Јоксимовић је истакла да "Србија ради свој посао", да је она транзитна земља, додајући да настоји да буде спремна за предстојеће догађаје.


Петер Сијарто разговарао је и са српским министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем о најновијој опасности од таласа миграната и при том рекао да ће Мађарска наставити са упућивањем својих полицијских службеника на српско-македонску границу, у оквиру пројекта Европске уније "Управљање миграционом ситуацијом".


Стефановић је упознао Сијарта "са мерама појачаног надзора државне границе које је Србија предузела" и оценио да је "тренутна ситуација стабилна", као и да Министарство унутрашњих послова прати дешавања на грчко-турској граници.


Двојица министара су се сагласила да је свакодневна комуникација полиција двеју земаља о актуелним дешавањима на добром нивоу. Они су на састанку разговарали и о корона вирусу, оценивши да ће, иако срећом нема оболелих ни у Србији ни у Мађарској, обе државе наставити пажљиво да прате ситуацију.

bottom of page