top of page

Критике Националног наставног плана

Нови Национални наставни план (НАТ) покренуо је озбиљне политичке и професионалне дебате у Мађарској. Након што је прихваћен у јануару, многи су почели да критикују текст програма, због његовог „застарелог“ и „идеолошки вођеног“ приступа и претрпаног наставног материјала.



Посебну забринутост због новог НАТ-а изражавају наставници црквених школа, док влада у свом одговору наглашава да је број противника наставног програма мали, а да су протести идеолошки и политички мотивисани. Убрзо пошто је нови национални програм прихваћен, директори петнаест средњих школа затражили су од владе да одложи увођење наставног плана барем до 2021. године, због кратког рока за његову примену (септембар). Потом су многа удружења просветара такође подигла свој глас против нових прописа.


У интервјуу са "Непсаву", Ласло Миклоши, председник Удружења наставника историје, али и други, жестоко су критиковали нови школски програм, јер "искривљује мађарску историју". Они такође тврде да нарочито програми изучавања историје и књижевности одражавају владину „националистичку, ауторитарну визију“.


Неколико професора са Универзитета у Сегедину и Дебрецену придружило се критичарима. У отвореном писму, 55 наставника из гимназије коју је некада похађао премијер Виктор Орбан, Средње школе "Телеки Бланка" и Основне школе у ​​Секешфехервару, такође критикују НАТ. Недавно су покренуте две онлајн петиције: једна која позива на повлачење новог наставног програма и друга за подршку том документу, док је у фебруару Синдикат просветних радника одржао протест против нове регулативе.


Међутим, можда је највећи ударац влади било саопштење наставника црквених школа, у коме се наводе бројне стручне критике. Отворено писмо потписало је скоро 1.200 наставника католичких, лутеранских и реформисаних школа, које се обично сматрају пријатељски настројеним према влади, због њене обилате финансијске подршке. Према њима, за нови школски план потребан је национални консензус. Они пребацују властима што се нису консултовале готово ни са ким, а понајмање са струковним удружењима.


У међувремену, Мађарска национална просветна комора покренула је низ конференција о новој регулативи. До краја марта наставници у свим жупанијама моћи ће лично да контактирају креаторе новог НАТА, пише провладин дневник "Мађар Немзет".


bottom of page