top of page

Књижевнику Давиду Кецману уручена награда за животно дело

Награда за животно дело за 2024. годину, највеће у низу признања које за целокуппни књижевни опус својим истакнутим члановима додељује Друштво књижевника Војводине са седиштем у Новом Саду,  припала је Давиду Кецману Даки, писцу који живи и ствара у Сомбору.



Признање је Кецману уручено у суботу, 13. априла, у свечаном делу програма редовне годишње Скупштине ДКВ, репрезентативне организације посленика писане речи која, броји око пет стотина чланова, извештава портал Prozaonline. 


Прликом краћег обраћања писцима након уручења  Награде за животно дело, Давид Кецман Дако је, уз реч захвалности беседом „Словом о три капље“, истакао своје животно уверење у смисаоност, у снагу и значај писане или изговорене речи.


– Прва капља је она зачетна,  жарна капља.  Родитељска, завичајна, која се догодила у Босанској крајини, у родним Рајновцима, селу којег више нема. Друга је она „мрља крви која говори“, како то у свом чувеном „Аутопортрету“ казује румунски песник Никита Станеску, ,али је то и капља са трагом на белини хартије од које је и моје књижевно дело. Трећа капља је она суза  која песнику у самоћи, при нечују  низ образ склизне и сведочи да уз њу никад није безнадежно сам и мимо свега. И доиста, доиста вам кажем. У почетку би Реч! У Речи је Истина. У Истини је Светлост. Све то скупа би, у светри капље, би, јесте и биће само Човек! - рекао је лауреат.


Давид Кецман Дако рођен је 1947. године у  Рајновицима, код Бихаћа. Школовао се у Вајској, Кикинди, Врбасу, Новом Саду и Зрењанину. По завршетку студија књижевнности,  неколко година  је радио као наставник српскохрватског  језика и књижевности (1971-1974), а од 1974. до средине новембра 2011. био је професионални новинар у сомборском Информативном центру (Сомборске новине и Радио Сомбор), сарадник и уредник више листова и часописа.


Аутор је 29 књига песама, прозе, романа, есеја и књижевних критика, а међу њима је и пет књига за децу и младе. Прву књигу песама, „Реч на леду“, објавио је 1976. у Сомбору, граду где живи и ствара већ више од пола века. Последња, књига „Лелуј“, из штампе је изашла крајем 2023. године, у Будимпешти, где је објавио пет књижевних дела.


- Кецман је превасходно песник, прозаиста и књижевни критичар, а када је реч о његовом целокупном опусу, велику пажњу посвећујемо и његовом професионалном новинарском и уредничком раду у издавачкој делатности, дугом готово четири деценије. Био је главни уредник листа „Покрет“ и часописа „Домети“. Данас је члан Уредништва часописа „Луча“ у Суботици,  сарадник књижевних часописа како у Србији, тако и у региону („Златна греда““и „Летопис Матице српске“, „Књижевне новине", "Кораци“, „Багдала“, „Српска вила“, „Нова стварност“, „Сутра", „Српске недељне новине“ - рекао је, поред осталог, приликом доделе признања Јован Зивлак, председник Друштва књижевника Војводине, који је уз књижевнике Перу Зупца и Стојана Бербера, и члан Комисије ДКВ за доделу Награде за животно дело.  


bottom of page