top of page

Лазар: Разговарали смо о брзој прузи

Министар грађевинарства и саобраћаја Мађарске Јанош Лазар, разговарао је са челницима једне од највећих кинеских компанија укључених у пројекат изградње брзе пруге Будимпешта-Београд, преноси економски лист Вилагаздашаг.



„Железничка пруга Будимпешта - Београд је главно централноевропско инфраструктурно улагање“, написао је на Фејсбуку министар грађевинарства и саобраћаја Јанош Лазар. Он је додао да ће „удруживањем снага кинеске и мађарске владе, Мађарска не само постати капија Балкана и западне Европе, већ ће и државама средње Европе и Балкана обезбедити висококвалитетне путничке саобраћајне везе“.


Данас смо разговарали о могућностима даље сарадње са челницима једне од највећих кинеских компанија укључених у пројекат“, пише Лазар.


Недавно је најављен и нови, ранији рок за завршетак мађарске деонице пруге Будимпешта-Београд. Александар Вучић је крајем фебруара дао интервју кинеским медијима рекао: "Уверени смо да ће наши мађарски пријатељи завршити са мађарском страном до краја 2025. или фебруара-марта 2026, па могу да повежу Београд са Будимпештом и Бечом, подсећају мађарски медији.


Овај датум је, примећују они такође значајан, јер се до сада као крајњи рок спомињао датум пола године касније. Председник Србије је прошлог октобра рекао да би мађарска деоница пруге Будимпешта-Београд могла да буде завршена најкасније до лета 2026. године, подсећа портал Мађарска данас.


bottom of page