top of page

Ливија Јарока потпредседник ЕП-а

ЕУ посланица Фидеса Ливија Јарока, изабрана је као једини мађарски кандидат, за потпредседницу Европског парламента, након што је претходно добила потребан број гласова за кандидатуру, саопштила је Фидесова група у ЕП-у.


Јарока је била потпредседница ЕП-а од 2017. године, као први представник ромског порекла на тој функцији и играла активну улогу у представљању Рома на нивоу ЕУ. Такође је промовисала потребу подршке ромском културном наслеђу и талентима, наводи се у саопштењу.


За време њеног мандата, ЕУ је први пут одржала комеморације ромским жртвама Холокауста и почела да истиче ромску заставу на својој згради.


Јарока је у својој изјави овим поводом навела да је заступање најугроженијих грађана и мађарских интереса „сада важније него икад, што су показале протекле две и по године“: „Уверена сам да проблеме из недавне прошлости можемо решити само укључивањем оних који су најугроженији. Ја такође видим јачање демократске европске деснице као важан задатак“, рекла је она.


„Пандемија корона вируса продубила је поделе које Европска унија настоји да отклони од свог почетка. Као потпредседник Европског парламента, радила сам на томе да у протеклој години успешно представљам 10-милионску ромску популацију у Европи, као и интересе Мађарске, на највишем могућем нивоу и драго ми је што то могу да наставим да радим и у наредне две и по године“, истакла је.



bottom of page