top of page

Мађарска за убрзање приступних преговора

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто позвао је земље чланице Европске уније да хитно отворе трећи кластер у приступним преговорима са Србијом. Поред тога, Сијарто је позвао и на хитно затварање отворених поглавља у преговорима са Црном Гором и на започињање "правих преговора о приступању" са Северном Македонијом и Албанијом.



Он је подсетио да је Северна Македонија земља кандидат од 2005. године, а Албанија од 2014. године. Додао је да Црна Гора има статус кандидата од 2010. године, а Србија од 2012. године, међутим, према његовим речима, није направљен прави напредак у вези са њиховом интеграцијом у ЕУ.


"Супротно европском или глобалном јавном мњењу, земље које подржавају проширење данас су заправо у мањини у Европској унији", рекао је шеф мађарске дипломатије на конференцији за медије након састанка Савета за опште послове Европске уније.


Додао је да је таква ситуација резултат тога што су државе чланице увек имале неку врсту приговора, или су блокирале процес или су биле против напретка тих земаља у процесу приступања Унији.


"Занимљиво је да ове државе чланице нико никада није оптужио да су проруске или пропутиновске, нико их није назвао пропагандистима Кремља и нико није рекао да ће завршити на погрешној страни историје", истакао је мађарски министар спољних послова.


Он је навео да, упркос притиску који је вршен, Савет за опште послове Европске уније данас није донео одлуку о почетку преговора Украјине о придруживању ЕУ.


Сијарто је нагласио да став Будимпеште по том питању није тактички, додавши да "нема простора за преговарање" јер мађарска влада сматра да Европска унија није спремна да започне "добро структуиран процес придруживања који гарантује корист обема странама".


Он је истакао да је јасно да Европска комисија "нема појма" како ће потенцијално чланство Украјине утицати на блок и његове земље чланице.

bottom of page