top of page

Мађарска у акцији обнове цркве у Мостару

У Мостару је одржан донаторски ручак за обнову Саборне цркве Свете Тројице, у присуству више од 300 званица. Поред осталих, присуствовали су и Његова светост патријарх српски Порфирије, председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Федерације БиХ Нермин Никшић и многобројни високи званичници из Републике Српске, Федерације БиХ, региона, градоначелници и начелници општина.



Овој акцији придружила се и Влада Мађарске са 30 милиона форинти, па су донаторском ручку присуствовали и др Доминика Хорват, која је у мађарској влади поред осталог задужена и за односе са верским заједницама, као и Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске.


Српски патријарх је, како је известила РТРС, јутрос служио литургију у Саборној цркви у Мостару, уз саслужење 14 епископа. Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Саборна црква Свете Тројице у Мостару значајна за српски народ у Херцеговини и да је веома важно обезбедити средства за завршетак радове на овој светињи.


- Ово је митски објекат за српски народ у Херцеговини, целој Српској православној цркви, један од највећих храмова које је икада изградила СПЦ. Зато је важно да смо данас овде - рекао је Додик уочи донаторског ручка.

bottom of page