top of page

Мађарска ће увозити гас преко Србије?

Србија ће обезбедити транзит испоруке гаса Мађарској ако Украјина раскине ранији уговор по којем се руски гас у земљу испоручује преко Украјине, каже министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.



Сијарто је споменуо разговоре премијера Виктора Орбана са лидерима Туркменистана, Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине, као и Азербејџана, Киргистана и Турске, вођене ових дана, и указао на значај блиске сарадње са централном Азијом и Западним Балканом. Те везе у великој мери доприносе безбедности Мађарске са више аспеката, додао је он.


„Та безбедност нам је веома потребна. Када кризе засене свакодневни живот европских земаља блиска сарадња са земљама Централне Азије и Западног Балкана ће нам помоћи да се носимо са последицама тих криза“, рекао је он. Нагласио је да ће „фер сарадња са Русијом у погледу снабдевања природним гасом помоћи да се обезбеди енергетска безбедност Мађарске“. Те залихе углавном стижу до Мађарске преко Украјине, али „извештаји ових дана сугеришу да Украјина жели да раскине свој транзитни споразум са Русијом“, рекао је он.


Председник Србије Александар Вучић, који је ових дана бораво у радној посети Мађарској, јасно је ставио до знања да ће Мађарска, уколико жели да повећа увоз гаса преко Србије, треба да обезбеди неопходне транспортне капацитете, рекао је Сијарто.


"Још једном је доказано да је изградња гасовода Турски ток била одлука од стратешког значаја“, рекао је Сијарто и споменуо "политичку одлуку“ Туркменистана да Мађарску учини „дестинацијом могућих испорука гаса у Европу“. Потписан је политички споразум и сада је на компанијама да преговарају о трговинском споразуму, додао је он.

bottom of page