top of page

Мађарски генерал на челу ЕУФОР-а у БиХ

Генерал-мајор мађарске војске Ласло Штиц преузео је од 1. јануара команду над ЕУФОР-ом, односно Операцијом Алтеа, мировном мисијом Европске уније у Босни и Херцеговини.



Штиц је истакао да ће војска интервенисати у земљи само уколико полиција не буде могла да осигура мир, као и да је корен проблема у Босни и Херцеговини оружани сукоб 1990-их година. Он је за мађарски канал М1 изјавио да су се оружане снаге Мађарске већ доказале у мисији КФОР-а на Косову 2021. године, а да је ово први пут да ће један мађарски генерал предводити ЕУФОР, преноси Танјуг.


"Крајњи циљ је да се српски и хрватски делови интегришу, да могу да сарађују и буду спремни за улазак у Европску унију", закључио је Ласло Штиц.


Операција Алтеа, званично позната као ЕУФОР (Снаге Европске уније у БиХ) су међународне снаге које делују под надлежношћу Савета Европе. Војна операција почела је 2. децембра 2004. године, девет година након рата у БиХ, са главним задатком мировне мисије у Босни и Херцеговини. Након одлуке Политичко-безбедносног комитета Европске уније, Мађарска је у јануару 2024. преузела вођство над мисијом.


"Војни ризик је секундаран, мисија ЕУ ће интервенисати само ако полиција БиХ не може да обезбеди мир. Али ситуација може да ескалира у било ком тренутку, као што се десило на Косову прошлог маја. Зато је важна међународна војна сила, која треба да буде непристрасна и поуздана, са превентивним средствима ако је потребно", рекао је генерал Штиц.

bottom of page