top of page

Миграциони сервисни центар у Суботици

У суботичкој филијали Националне службе за запошљавање отворен је Миграциони сервисни центар са циљем да буде прва адреса која ће помоћи нашим радницима који се враћају из иностранства да се брже интегришу и обезбеде запослење. Истовремено, овај центар биће од помоћи и послодавцима како би лакше дошли до квалитетне радне снаге.



Отварању Миграционог сервисног центра у Суботици присуствовали су Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање и Марија Богдановић, у име немачке организације ГИЗ, као партнера у отварању ових центара.


Такође, присустни су били и, како је најавила Верица Вујадиновић, директорица суботичке филијале Националне службе за запошљавање, представници града, Републичке привредне комора Привредног савета Суботице, те Политехничке школе у сарадњи са којом се организују доквалификације и преквалификације радника.


„Глобална миграторна кретања намећу стално присуство ове теме и Србија мора да пронађе адекватне одговоре на тренутно стање у земљи, а последњи попис становништва показује да се суочавамо са све већим уделом старијег становништва и да се смањује радно активно становништво.


Имамо велики одлив нашег радно способног становништва и суочавамо се са приливом страних радника. Влада Србије је доносећи стратегију о економским миграцијама 2020. године дефинисала као један од задатака Националне службе да се ојача рад сервисних миграционих центара јер кроз њих ми успостављамо контакт са нашом дијаспором али и локалним институцијама и органима како би били адекватна подршка повратницима који одлуче да се врате у земљу и овде потраже запослење” рекао је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за зпошљавање.


Према његовим речима тренутно у Србији постоје никада веће шансе за запошљавање, присутна је велика тражња за радницима, а број лица на евиденцији тражилаца посла се стално смањује, те је тренутно 10 одсто мање незапослених него у истом периоду лане. Истовремено, повећава се се број стране радне снаге у земљи, где је прошле године издато преко 35 хиљада дозвола за рад странцима, а ове године до сада је дато 14 хиљада дозвола.


„Ако имамо потребе да ангажујемо страну радну снагу сигурно можемо да интегришемо и оне који се враћају. То је и у интересу послодаваца да обезбеде квалитетну радну снагу, јер су они у иностранству стекли додатна знања и вештине и компетенције и добар су ресурс за потребе послодаваца.


Миграциони сервисни центри биће прва инстанца којој повратници могу да се обрате” закључио је Мартиновић.Партнер Националне службе за запошљавање је немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и Марија Богдановић је у њено име подсетила да развојна сарадња Немачке и Србије траје 23 године и током тог периода Немачка је за помоћ у процесима придруживања Србије Европској унији издвојила до сада 2,3 милијарде евра.


„Овај пројекат финансира немачко савезно министарство за економску сарадњу и развој, а спроводи се преко немачке развојне банке КфВ и немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ. Од старта смо усмерени на јачање ефикасности привреде и утицаја на бољи живот грађана и присутни смо у свим секторима. Не само да је ГИЗ највећи билатерални донатор у Србији, већ то показују и остварени резултати” рекла је Богдановић.


Од 2016. године сарађују са Националном службом за запошљавање како би се помогло људима који нису добили легалан статус, и да се по повратку у домовину лакше интегришу и социјално-економски ојачају. „За то је потребан координисан приступ и сарадња релевеантних институција. Намера је да кроз ове миграционе сервисне центра ојачамо њихове капацитете, а основна идеја да се људима омогући да имају нормалан живот, да су укључени у тржиште рада и да се смањи одлив становништва” казала је Богдановић.


Суботица у последње две године бележи велики недостатак квалитетне радне снаге, закључак је градског Привредног савета. Према речима Стевана Николића, координатора за сарадњу града са ромском заједницом по споразуму о реадмисији у Суботици је регистровано 70 породица. „То су вишечлане породице, многе од њих имају комплексну проблематику по питању документације и ово је добар моменат да се успостави комуникација са сектором који омогућава њихово запошљавање” каже Николић, преноси Танјуг.

bottom of page