top of page

„Молијерови дани” у три града

Фестивал „Молијерови дани” биће одржан од 8. до 11. маја, у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, уз сусрете са писцима Андрејем Макином, Мајлис Бесри и Кристијаном Лаксом, саопштио је Француски институт. Манифестација посвећена савременој француској литератури почиње 8. маја свечаним проглашењем „Српског Гонкура”, књижевне награде јединствене по томе што је додељују млади, најављено је у саопштењу.



„У присуству Макина, као и представника српске књижевне сцене, франкофоних амбасадора и медија, студенти универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, који су анализирали четири француска романа из последње селекције за Гонкурову награду, прогласиће свог фаворита”, пише у саопштењу.


Како је наведено, у конкуренцији су романи „Бдети над њом” Жан-Батист Андрее, „Хумус” Гаспара Кенига, „Сара, Сузан и писац” Ерика Ренара и „Тужни тигар” Неж Сино. Роман који студенти буду прогласили најбољим биће преведен на српски језик.


Како је најављено, разговор са Макином биће приређен у Београду 8. маја у Француском институту, а 10. маја ће бити дружење са читаоцима и потписивање књига у Књижари Делфи СКЦ, док ће у Новом Саду гостовати 9. маја у Библиотеци Матице српске.


У оквиру 17. „Молијерових дана”, књижевница Бесри ће гостовати у Београду 9. маја у Француском институту и у Крагујевцу 10. маја у Студентском културном центру.


Стрип аутор Лакс долази у Београду 10. маја у Француски институт и у Нови Сад 11. маја у књижару „Зенит”, а у разговорима са аутором учествоваће Павле Зелић, Јован Гверо и Дејан Савић.


Фестивал „Молијерови дани” једна је од првих у низу манифестација у оквиру програма „Ритам француске културе”, који Француски институт у Србији приређује у част Летњих Олимпијских и Параолимпијских игара које се ове године одржавају у Паризу.


bottom of page