top of page

Нафтовод ка Мађарској приоритет за владу

Влада Србије усвојила је Закључак којим се Пројекат „Изградња нафтовода Мађарска–Република Србија“ утврђује као пројекат од значаја за Републику Србију, саопштено је после седнице. Пројекат је планиран листом приоритетних инвестиција као један од стратешких у области снабдевања нафтом, наводи се у саопштењу.



„Србија се снабдева увозном сировом нафтом само из једног правца, преко Републике Хрватске, нафтоводом ‘Јанаф’, а изградњом новор нафтовода ка Мађарској биће обезбеђено сигурније снабдевање домаће рафинерије, тиме и домаћег тржишта“, саопштила је Влада.


Пројектом нафтовода би се, како се наводи, омогућило стабилно снабдевање тржишта Републике Србије сировом нафтом, а након прераде и дериватима нафте, што је предуслов за економски развој.


„Пројекат нафтовода обезбедиће потенцијално смањење укупних трошкова сирове нафте за крајњег корисника, имајући у виду директну повезаност цевоводима до изворишта, истовремено би били смањени трошкови транспорта и цена деривата нафте као финалног производа. Такође, пројекат би омогућио диверсификацију праваца снабдевања сировом нафтом тако да би Република Србија, поред тренутног снабдевања нафтом из хрватског нафтовода ‘Јанаф’, имала могућност и снабдевања нафтоводом ‘Дружба'“, наводи Влада Србије.

bottom of page