top of page

Нафтовод Србија-Мађарска биће готов до 2028. године

Министарка рударства и енергетике у влади Србије Дубравка Ђедовић Хандановић, најавила је данас да ће нафтовод Србија - Мађарска бити изграђен до 2028. године.



"Kренули смо са изградњом нафтовода Србија-Мађарска који је у фази израде техничке документације, а инвеститор ће бити Транснафта. План је да изградња овог нафтовода буде завршена до 2028. године, што ће омогућити транспорт око четири милиона тона нафте", рекла је министарка.


На томе ће се радити упоредно са проширењем капацитета за скалдиштење нафте, што је предуслов да повећамо наше обавзне резерве у складу са европском регулативом, рекла је министарка Ђедовић Хандановић на Гасном форуму Југоисточне Европе у хотелу Фалкенштајнер.


Она је истакла да је тај нафтовод до Мађарске важан због диверсификације снабдевања сировом нафтом. Говорећи о гасу, рекла да држава планира до 2028. године да изгради и гасоводе са Севереном Македонијом и Румунијом.


Гасни форум Југоисточне Европе организује портал Енергија Балкана под покровитељством Министарства рударства и енергетике, а главна тема форума је успешно пословање на путу ка Net Zero економији, с обзиром да гас има кључну улогу у спровођењу зелене енергетске транзиције.

bottom of page