top of page

Одржана конференција српских представника из региона

На тродневној Конференцији представника српских националних организација из земаља региона, одржаној у Подгорици и Скадру, једногласно је усвојена Изјава о подршци институцијама Србије, Републике Српске и Црне Горе "у напорима за очување стабилности и јединства српског народа".



Како преноси "Политика", изјаву су усвојиле кровне организације српског народа из држава региона: Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Албаније и Црне Горе.


„Насушна потреба српског народа је очување мира, стабилности и помирење са свим другим народима и националним заједницама које живе на заједничком простору. Ради мира и стабилности, спреман је на дијалог и компромис око свих отворених питања у складу с најстрожим нормама и стандардима демократског света”, пише у Изјави о подршци институцијама Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе.


Након првог дела конференције Српски национални савет Црне Горе је у Српској кући организовао изложбу ауторке Олгице Стефановић „Моја ћирилица”, коју је отворио књижевник Будимир Дубак.


Конференцији су, поред осталих, присуствовали министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе с дијаспором Ђорђе Милићевић, амбасадор Србије у Црној Гори Небојша Родић и други гости.


„Jако је важно да сачувамо оно што су симболи нашег, мислим на наш језик, ћирилицу, културу, историју, идентитет и традицију. Ако тога нема, онда нема ни нашег народа, ма где он живео”, казао је министар Милићевић.


За амбасадора Родића, „сваки скуп овакве врсте показује да постоји једна снажна нит која се никада не може отклонити и прекинути, то је нит која је између људи који се осећају и који за себе кажу да су Срби”.


Председник Управног одбора Конференције српских националних организација из земаља региона др Момчило Вуксановић, навео је да конференција „својим активностима, пројектима жели да оснажи јединство српског народа”.


Окупљање је завршено након посете Скадру, трибином у Подгорици „Дани сећања на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату”, на којoj је говорио Бојан Арбутина, представник Музеја жртава геноцида из Београда, пише "Политика".

bottom of page