top of page

Орбанов саветник о разговорима у Београду

Ђерђ Баконди, главни саветник мађарског премијера за унутрашњу безбедност, разговарао је током викенда у Београду о мигрантској ситуацији, мађарско-српској безбедносној сарадњи и другим безбедносним питањима и потом одржао конференцију за медије.


Обраћајући се на заједничкој конференцији за новинаре са Иштваном Пастором, лидером Савеза војвођанских Мађара (СВМ), Баконди је рекао да су се његови сусрети и разговори у Београду углавном односили на заштиту мађарско-српске границе, покушаје илегалних миграната да пробију заштитну ограду, кријумчарење људи ситуацију у Авганистану, све већи број авганистанских азиланата, као и на сарадњу између мађарских и српских власти.


Баконди је рекао да је са својим партнерима такође разговарао о такозваном мини-Шенгену, зони за путовања и пословање без граница, коју су успоставиле Србија, Албанија и Северна Македонија, за коју је рекао да би могла интнзивирати сарадњу између тих земаља.


Миграцијски притисак расте на граници, рекао је Баконди, напомињући да је полиција до сада привела укупно 54.907 илегалних миграната током ове године, што је значајно повећање у поређењу са 17.000 у истом периоду 2020. године. Полиција је такође ове године ухапсила 523 кријумчара људи, док је лани тај број износио 206. Више од половине свих илегалних миграната ове године тврдило је да су из Авганистана, док је раније већина њих долазила из Сирије, рекао је Баконди.


"Али ситуација у Авганистану и генерално ситуација 2021. године другачија је него што је била 2015. Европска унија је сада такође променила приступ мигрантима и залаже се за заштиту спољних граница блока. Став Немачке се такође променио, иако то многи не признају јавно. Чинимо све што је у нашој моћи да делујемо у интересу заштите мађарског народа и да гарантујемо његову безбедност и зато је важно да можемо да одлучимо кога ћемо пустити у нашу земљу. Миграције нису основно људско право и верујемо да би требало допустити улазак само онима који заиста испуњавају услове за политички азил", рекао је Баконди.


Он је истакао да растући миграциони притисак и ситуација у Авганистану, Либији, Ираку, Белорусији и Турској захтевају од ЕУ да преиспита миграциону политику коју је водила од 2015.


Како извештавају мађарски медији, Иштван Пастор је рекао да је посета Бакондија сведочанство о "одличним односима између Србије и Мађарске". Он је изразио наду да ће сарадња двеју земаља бити корисна и када је реч о миграцијама и да би могла ублажити њене негативне ефекте.

bottom of page