top of page

Откривен споменик патријарху Иринеју

Патријарх Порфирије открио је у Нишу споменик блаженопочившем 45. патријарху српском, Иринеју Гавриловићу. "Његова светост патријарх Иринеј је, без икаквих сумњи, оно што је примио од светих отаца и нама оставио и предао", истакао је Порфирије.



„Ево предивног дана у светом граду Нишу. Читав свет је прогледао Христом јер је у овом граду рођен Константин Велики, онај који је отворио и дозволио веру и који је потписао Милански едикт. Он је рекао да је истина у богу.” Овим речима јуче се испред седишта Управе нишке црквене општине и поред Светосавског дома у порти Саборног храма у Нишу, изузетно великом броју верника и гостију обратио српски патријарх Порфирије пошто је открио споменик блаженопочившем 45. патријарху српском Иринеју Гавриловићу.


- Благословени смо што смо у граду у којем смо се окупили да откријемо споменик једног од највећих међу нама. Његова светост патријарх Иринеј је без икаквих сумњи оно што је примио од светих отаца и нама оставио и предао. Без обзира на све наше падове, вером у Христа знаћемо на ком смо путу. Котва наша је у Христу. И то смо примили од блаженопочившег Иринеја. Он је припадник аутентичних Срба, православних монаха старога кова. А то су најбољи примерци Срба, они који су увек били чврсто постављени на ноге. Он је био и монах и пастир и хришћанин. И Србин. Ушао сам у његову заоставштину и сама његова писма где се види његова велика глад за Христом. И свако писмо би потписивао скромним и једноставним речима. Он је имао блажену скромност. Молимо се за спасење његове душе, а надам се да имамо и његову молитву за нас, да имамо мир, љубав и радост. И, свакако, толико потребну слогу и јединство. Косово и Метохија не сме бити откинута од нас, али и мора бити земља где владају мир и дијалог - рекао је након освећења споменика патријарх Порфирије.


Домаћин патријарха Порфирија и великог броја хришћана и верника Српске православне цркве био је владика Епархије нишке Арсеније. У име владе Србије свечаности откривања споменика 45.патријарху Иринеју Гавриловићу присуствовао је Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а посебна почаст и аплауз присутних упућена је легендарном генералу у пензији Владимиру Лазаревићу.


Свечаности у порти Саборног храма присуствовали су и представници града Ниша и Нишавског округа, градова и општина на југу и југоистоку Србије, као и представници Војске Србије у МУП-а наше земље, грађани Ниша и околине, као и делегације српских градова и општина са Косова и Метохије.


Споменика патријарху Иринеју (1930-2020), који је преминуо новембра пре две и по године, и који је пре постављања на трон патријарха Српске православне цркве три и по деценије био на челу Нишке епархије, висок 2,5 метра, дело је вајара Зоран Ивановића из Београда, редовног професора на Факултету примењених уметности београдског Универзитета уметности. у Београду. Ово обележје подигнуто је на иницијативу и донацијама Клуба привредника града Ниша и Копнене војске Србије.


Патријарх Иринеј, односно пре него што се замонашио Мирослава Гавриловића, устоличен је на место владике у Нишу 15. јуна 1975. године и на челу Епархије нишке био је 35 година, све до јануара 2010., када је, као наследник партијара Павла израбан за поглавара Српске православне цркве. На челу СПЦ био је 10 година, до смрти 20. новембра 2020. године.


Пре јучерашње свечаности, у петак поподне, патријарх српски Порфирије отворио је у Нишу изложбу посвећену блаженопочившем патријарху Иринеју коме је јуче откривен споменик. Патријарх Порфирије притом је рекао „да ово није само изложба о патријарху Иринеју, већ поставка која показује шта смо добили од својих претходника и шта треба и шта морамо да чувамо”...


Прекјуче и после дочека патријарха Порфирија, у Саборном храму служен је свечани чин доксологије у част добродошлице поглавара СПЦ, након чега је у име Светог Архијерејског Синода СПЦ, а на предлог епископа нишког Арсенија, патријарх уручио орден Војсци Србије.

bottom of page