top of page

ОТП Група окончала још једно преузимање

OTP Fund Management, заједно са ОТП банком Србија, тржишним лидером у кредитирању становништва и привреде, обавио је аквизицију (преузимање) српског субсидијара друштва за управљање инвестиционим фондовима ИЛИРИKА, Групе са седиштем у Љубљани.


Атила Банфи, председник Управног одбора OTP Fund Management-a

Ово је један у низу амбициозних планова ОТП Групе на тржишту инвестиционих фондова у Србији, финансијским сегментом са тренутно ниском пенетрацијом производа, али и значајним потенцијалом за раст.


„ОТП Група је одувек сматрала да је њено присуство на тржишту Србије од стратешког значаја. Овом трансакцијом смо постали активан учесник на локалном тржишту капитала“, рекао је Атила Банфи, председник Управног одбора OTP Fund Management-a.

Он је прецизирао да се, према прописима који се односе на тржиште капитала у Србији, инвестициони фондови могу нудити клијентима само ако друштво за управљање имовином послује у Србији.


„Желели смо да испунимо тај услов, имајући у виду да до сада инвестициони фондови нису били присутни у понуди производа приватног банкарства ОТП банке Србија“, навео је Банфи.


Предраг Михајловић, председник Извршног одбора ОТП банке Србија, овим поводом је рекао: „Имајући у виду водећу позицију ОТП банке у Србији и експертску подршку Дирекције за глобална тржишта наше матичне ОТП Групе, овом аквизицијом ћемо значајно проширити асортиман производа и услуга Банке на тржишту капитала. Инвестиционе услуге биће доступне нашим клијентима приватног банкарства, сегменту становништва, као и клијентима из привреде, уз истовремено проширивање спектра канала продаје”.


Са укупном активом од 6.91 милијарди евра, ОТП банка Србија је једна од водећих банака у земљи након успешног завршетка два најкомплекснија сукцесивна спајања икада виђена на локалном тржишту; интеграције бивше Војвођанске банке и Сосијете џенерал Србија. ОТП је прва банка у Србији према тржишном уделу и кредитима физичким лицима и привреди и друга по обиму активе и депозита. Банка Има дугу традицију пружања кастоди услуга: шест од укупно седам пензионих фондова у Србији је одабрало члана ОТП Групе у Србији за своју кастоди банку, а 11 од укупно 18 инвестиционих фондова је направило исти избор. Међу њима је и ИЛИРИKА, која ће бити преименована у „ОТП Инвест“ током будућег пословања.


„Из перспективе развоја производа, стицање функционалног менаџера имовине је више него обећавајуће“, навео је Тибор Тарнер, заменик генералног директора OTP Fund Management-а, који сматра да су услови за то на тржишту идеални, јер се тржиште инвестиционих фондова у Србији сада постепено шири; обим имовине под управљањем износи 630 милиона евра, што је значајно достигнуће, с обзиром на то да је пре три године овај износ био упола мањи.


Са искуством дугим 30 година на тржишту новца и капитала, OTP Fund Management из Мађарске ће пружати сталну стручну и оперативну подршку новој компанији ОТП Инвест.


„Биће стављен јак нагласак на интерну и екстерну размену знања и обуку у оквиру целе Групе, што ће се проширити и на ОТП банку Србија која има 154 експозитуре, јер ће она, кроз своју јаку и доминантну мрежу, укључујуц́и експозитуре приватног банкарства бити главни дистрибутер инвестиционих јединица фондова којима управља ОТП Инвест“, рекао је Атила Банфи.


Он верује да је могуће да ОТП банка Србија постане доминантан учесник на инвестиционом тржишту у периоду од наредних 5 година, чему тренутно ниска тржишна пенетрација служи као одлична полазна основа. „Наши производи и услуге осмишљени су да регији помогну да оствари раст који је већи од просека у ЕУ”, рекао је Банфи.

bottom of page