top of page

Подаци о националној припадности биће објављени 28. априла

Због великог интересовања научностручне, али и шире јавности, Републички завод за статистику објавио је план објављивања резултата пописа становништва, домаћинстава и станова, који је спроведен од 1. до 31. октобра прошле године.



Како се наводи на сајту националне статистичке установе, подаци о националној припадности грађана Србије биће објављени 28. априла, подаци о броју и величини стамбених јединица у нашој земљи биће презентовани 11. маја, док ће јавност добити информације о старости и полу становника наше земље 25. маја.


Осмог дана јуна биће представљена два извештаја – о становима према површини, као и о собама и помоћним просторијама у стану, док ће 16. јуна бити презентовани подаци о вероисповести, матерњем језику и националној припадности по старости грађана Србије. О основним карактеристикама домаћинстава у Србији, као што су број чланова и породични састав, јавност ће бити обавештена 7. јула, а 20. јула биће представљени резултати о броју лица и домаћинстава у становима и настањеним просторијама.


Последњег дана јула сазнаћемо податке о школској спреми, писмености и компјутерској писмености наших суграђана, 25. августа биће представљени подаци о брачном статусу и фертилитету, а 29. септембра информације о миграционим обележјима становништва – аутохтоном и досељеном становништву, као и о дневним миграцијама. Дванаестог октобра биће представљени подаци о инсталацијама у становима, док ћемо 20. октобра сазнати податке о основним карактеристикама породица у Србији. Петнаестог дана новембра биће презентовани подаци о грејању у становима, а два дана касније подаци о економским обележјима грађана Србије – економској активности, занимањима и делатностима.


Првог дана децембра сазнаћемо податке о инвалидитету наших суграђана, док ће 22. децембра бити представљени подаци о основним скуповима становништва – појединачној старости, календарској години рођења, похађању школе... Последњи извештај који ће јавности бити представљен у текућој години биће о становима према врсти зграде, години изградње и спратности.


Подсећања ради, први резултати пописа становништва, домаћинстава и станова, који је спроведен од 1. до 31. октобра прошле године, говоре да у Србији живи 6.690.887 становника, као и да је укупан број становништва смањен за 495.975 у односу на попис из 2011. године. Смањење броја становништва забележено је у свим регионима, осим у Београдском, који бележи пораст од 1,6 одсто. У престоници данас живи 1.685.563 људи, односно 26.123 грађана више него 2011. године. Највећи пораст становништва забележен је у београдским општинама Звездари и Вождовцу, а највећи пад забележен је у Црној Трави, Гаџином Хану и Бабушници.


У Републичком заводу за статистику истичу да су први резултати пописа подложни променама током статистичке обраде података, а коначни резултати пописа биће објављивани сукцесивно – од априла текуће до јуна следеће године.

bottom of page