top of page

Поново саобраћа воз Суботица - Сегедин

Први воз из Сегедина, након паузе од осам година, стигао је рано јутрос нешто иза седам часова у Суботицу. Свечани дочек организован је на недавно обновљеној железничкој станици на Палићу, где су возом из Сегедина допутовали Јанош Лазар, мађарски министар грађевинарства и др Балинт Пастор, привремени председник Савеза војвођанских Мађара и председник Скупштине града, док су их на станици дочекали Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Стеван Бакић, градоначелник Суботице.

„Ово је воз пријатељства, Србија и Мађарска су пријатељске земље и ми се трудимо да живимо као да међу нама нема граница, иако она формално постоји и ово је само још један корак ка томе да покажемо да у овом тренутку не постоје две земље, два народа који боље сарађују од Србије и Мађарске“, рекао је Јанош Лазар.


Мађарски министар је нагласио да је у Србију јутрос стигао возом, а да на том путовању треба да захвали колеги министру Весићу уз чију помоћ је успостављен овај железнички саобраћај. „Ово није симболично дешавање, ово ће и функционисати јер ће саобраћати пет пари возова између Сегедина и Суботице“ рекао је мађарски министар Јанош Лазар и захвалио се председнику, Влади и ресорном министарству Србије што су успели да остваре један стари план. „Данас се ми Срби и Мађари држимо заједно и Србија и Мађарска се држе заједно, овај дан и овај воз је симбол тог заједништва. Овде стојимо заједно са градоначелником Суботице, министром и Балинтом Пастором из СВМ-а и то је велика ствар“, рекао је Јанош Лазар. Железничка пруга између Суботице и Сегедина успостављена је 1869. године, а престала је са радом 2015. године. Њена обнова и електрификација започела је крајем 2021. године и од августа прошле године овом пругом се већ одвија теретни саобраћај између две земље. Путнички саобраћај обновљен је данас и између два погранична града удаљена 44 километра успостављено је пет пари полазака. Цена карте у једном правцу је 741 динар, воз стаје на Палићу, Бачким Виноградима, Хајдукову, Хоргошу, а у мађарском пограничном месту Реске у возу се обављају царинске формалности и контрола путних исправа. Одатле воз наставља за Сегедин. Путовање траје између 82 и 101 минут.


bottom of page